Belföld

Kevés az érsebész, sok az amputáció – de van jobb megoldás

Nagy hiány van Magyarországon érsebészből. Az általuk el nem végzett beavatkozást legtöbbször más sebészeknek ad munkát, ők azonban nem eret javítanak, hanem amputálni kényszerülnek.

15 ezer érsebészeti műtétre lenne szükség, de csak 9500-ra van orvos
Amputált vágtagok jelzik, hogy óriási a baj.

Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak, sőt, egész Európában nálunk a legtöbb érszűkület miatt végzett nagy amputáció.

Riasztó jelentés: Magyarországon a legtöbb az amputáció
Ráadásul az ilyen beavatkozások után itthon minden ötödik beteg meghal a kórházban.

Naponta 10 lábat vágnak le Magyarországon.

Szike (Array)
Naponta 10 lábat vágnak le Magyarországon
A brutális adatért a cukorbetegség is okolható.

Sokkoló hírek érkeztek rövid időn belül erről a területről.

Aligha véletlen tehát, hogy az amputációk megelőzéséért jelent meg ingyenes telefonos alkalmazás a veszélyezetett betegeknek.

Egy új, ingyenes telefonos alkalmazás jelent meg, amelynek a célja, hogy a veszélyeztetett embereknek segítsenek elkerülni a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek okozta szövödmények miatti esetleges végtag-amputációt – írta a Magyar Hírlap.

A Végtagmentő elnevezésű applikáció a kormányközeli lap szerint a veszélyeztetett betegeknek és a szakembereknek is segítségül szolgálhat. Az alkalmazás a betegadatok elemzése után konkrét és általános javaslatokat ad, emellett elindítja a virtuális asszisztenst is, aki időszakos figyelmeztetésekkel látja el a felhasználót – mondta el Rozsos István, az alkalmazást megálmodó érsebész.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik