Közélet

Naponta 10 lábat vágnak le Magyarországon

Szike (Array)
Szike (Array)
A brutális adatért a cukorbetegség is okolható.

Naponta tíz olyan amputációt végeznek az orvosok Magyarországon, amikor cukorbetegség miatt kell valakinek a lábát levágni. 2014-ben 3658 ilyen műtétet végeztek el – ismételte meg Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem professzora az állami hírtévének.

A szakember szerint minden kétszázadik cukorbeteg lábát levágják, a betegek fél százalékát érinti ilyen beavatkozás.

Többségében idegbántalom alakul ki a lábban, ezért kell eltávolítani, de gyakori az érszűkület miatti beavatkozás is.Kempler Péter azt mondta, a Magyar Diabetes Társaság adatai szerint 2014-ben 772 ezren váltottak ki vércukorszint-csökkentő gyógyszereket, ám a diabetesben szenvedők száma ennél jóval több. Van, akinek csak diétáznia kell, van, aki nem váltja ki a gyógyszerét, és egyesek szerint

legalább 700 ezren vannak azok, akik nem is tudják, hogy cukorbetegek, mert a betegség tünetmentes.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke korábban ugyanezt már elmondta december közepén, jelezve, hogy az elmúlt években 6 százalékkal csökkent a cukorbetegek halálozása, de még így is évi 30 ezer diabéteszes beteget veszítenek el.

Kirívóan sok az amputáció

Magyarországon háromszor annyi amputációt végeznek el, mint az EU többi országában; ez az arány pedig nem változik. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint az utóbbi években egyik kormányzat alatt sem sikerült javulást elérni az érsebészet állami finanszírozásában, az úgynevezett rekonstrukciós érműtétekért a kórházak általában

nem kapnak annyi támogatást, amennyibe a beavatkozás kerül.

Az egyik legjellemzőbb adat, hogy egy combközépi amputációért többet fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint a végtag megmentését célzó, az elzáródott verőeret áthidaló műér beültetéséért vagy saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért.

Az augusztus 1-jén megjelent új HBCS (homogén betegségcsoportok) finanszírozás változása nem vette figyelembe az érsebészeti-angiológiai radiológiai szakmai közösség elmúlt években beadott javaslatait. Ennek következtében – hívta fel a figyelmet a Reszasz – továbbra sem várható javulás: az intézmények nem érdekeltek gazdaságilag az érbetegek ellátásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik