Belföld

Nem árulja el a kisvárdai kórház, hogy hány ukrán kettős állampolgárt láttak el

A Népszava nyomán mi is megírtuk, hogy egyre többen jönnek a határ túloldaláról Kisvárdára orvosi kezelésre. Az Ukrajnából érkező kettős állampolgárok jó része tolmáccsal érkezik, mert egy szót sem tud magyarul. A lap korábbi értesülései szerint a kórházban nagyjából minden hatodik, hetedik ellátott beteg ukrán-magyar kettős állampolgár lehet. Hivatalos statisztika nincs, mert a kórház igazgatója és a titkársága az ígéretek ellenére sem hívta vissza a lapot.

Most viszont a Népszava arról ír, hogy érdekes adattal igyekezett cáfolni Hegyi Henrik, az intézmény főigazgatója. Hegyi szerint kórházukban a jelenleg érvényes jogszabályi előírásoknak megfelelően történik a betegek ellátása: az elmúlt hat hónap alatt 203.000 járóbeteg kevesebb mint 0,5 százaléka volt ukrán.

Ez az adat viszont semmit nem árul el arról, hogy hány kettős állampolgár kereste fel a kisvárdai kórházat. A lap viszont éppen arra lett volna kíváncsi, hogy

milyen arányban látnak el olyan ukrán-magyar kettős állampolgárokat, akik társadalombiztosítást sosem fizettek, viszont papírjaik révén nyugdíjasként ingyenes ellátásra jogosultak, ha pedig nem nyugdíjaskorúak, havi 7500 forintos szolgáltatási díj befizetésével megváltják az erre való jogosultságukat. 

Kiemelt kép: Google Maps/Sándor István Sebestyén

Ajánlott videó

Olvasói sztorik