Belföld
Kiskunfélegyháza, 2017. október 17.
Beteget tolnak a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Kórház Telephelyén újonnan kialakított egynapos sebészeti osztályon 2017. október 17-én. Ezen a napon kezdõdtek meg az osztályon az elsõ mûtétek. 
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Tolmáccsal járnak át az ukránok a kisvárdai kórházba

Egyre többen jönnek a határ túloldaláról Kisvárdára orvosi kezelésre. Az Ukrajnából érkező kettős állampolgárok jó része tolmáccsal érkezik, mert egy szót sem tud magyarul.

A Népszava szerdai cikke szerint a kisvárdai kórházban nagyjából minden hatodik, hetedik ellátott beteg ukrán-magyar kettős állampolgár lehet. Hivatalos statisztika nincs, mert a kórház igazgatója és a titkársága az ígéretek ellenére sem hívta vissza a lapot. Az ott dolgozók szerint azonban ez az általánosan jellemző arányszám. A parkoló is gyakran van tele ukrán rendszámú autóval.

Az egyik megszólaltatott helyi beteg arról panaszkodott a lapnak, hogy egyre tovább tart kivárni a sort, mert a „protekciós” ukránok soron kívül bemennek a helyiek előtt. Szavai szerint a módosabbak jönnek át, nagy terepjárókkal, jól öltözötten, sok pénzzel, magas jattal.

A magyar jogszabályok szerint a nyugdíjasok – akár magyar, akár kettős állampolgárról van szó – biztosítottnak számítanak, így a legtöbb egészségügyi szolgáltatás ingyenesen jár nekik. Aki nem biztosított, az pedig megválthatja jogosultságát az egészségügyi szolgáltatásra: a járulék összege 2019-ben havi 7500 forint, ennyit kell befizetni az államkasszába, hogy azt követően már ingyenesen vehessék igénybe az orvosi ellátást.

A lap beszélt egy ukrajnai magyar nővel is, aki több alkalommal vállalt tolmácskodást a határon túlról érkezők mellett. Az Ungváron és Nyíregyházán is lakással rendelkező nő a határ túloldalról majdnem minden nő átjár szülni, amiért a járulékot se kellki fizetniük, mert az sürgősségi ellátásnak számít. „Az itteni orvosok meg szeretik az ukrán nőket, mert sokkal több borravalót adnak, mint a szabolcsi cigány asszonyok.” – mondta a tolmács.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények