Belföld

Tolmáccsal járnak át az ukránok a kisvárdai kórházba

Egyre többen jönnek a határ túloldaláról Kisvárdára orvosi kezelésre. Az Ukrajnából érkező kettős állampolgárok jó része tolmáccsal érkezik, mert egy szót sem tud magyarul.

A Népszava szerdai cikke szerint a kisvárdai kórházban nagyjából minden hatodik, hetedik ellátott beteg ukrán-magyar kettős állampolgár lehet. Hivatalos statisztika nincs, mert a kórház igazgatója és a titkársága az ígéretek ellenére sem hívta vissza a lapot. Az ott dolgozók szerint azonban ez az általánosan jellemző arányszám. A parkoló is gyakran van tele ukrán rendszámú autóval.

Az egyik megszólaltatott helyi beteg arról panaszkodott a lapnak, hogy egyre tovább tart kivárni a sort, mert a „protekciós” ukránok soron kívül bemennek a helyiek előtt. Szavai szerint a módosabbak jönnek át, nagy terepjárókkal, jól öltözötten, sok pénzzel, magas jattal.

A magyar jogszabályok szerint a nyugdíjasok – akár magyar, akár kettős állampolgárról van szó – biztosítottnak számítanak, így a legtöbb egészségügyi szolgáltatás ingyenesen jár nekik. Aki nem biztosított, az pedig megválthatja jogosultságát az egészségügyi szolgáltatásra: a járulék összege 2019-ben havi 7500 forint, ennyit kell befizetni az államkasszába, hogy azt követően már ingyenesen vehessék igénybe az orvosi ellátást.

A lap beszélt egy ukrajnai magyar nővel is, aki több alkalommal vállalt tolmácskodást a határon túlról érkezők mellett. Az Ungváron és Nyíregyházán is lakással rendelkező nő a határ túloldalról majdnem minden nő átjár szülni, amiért a járulékot se kellki fizetniük, mert az sürgősségi ellátásnak számít. „Az itteni orvosok meg szeretik az ukrán nőket, mert sokkal több borravalót adnak, mint a szabolcsi cigány asszonyok.” – mondta a tolmács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik