Belföld
Városkép - Budapest - I. sz. Szemészeti Klinika

21 órát kellett várni, hogy megvizsgálják a kétéves kisgyerek sérült szemét

Két kórház is el akarta küldeni, de egyik sem gondolja, hogy hibázott.
Korábban a témában:

21 órát kellett várni arra, hogy altatásban megvizsgáljanak egy kétéves kisgyermeket, akinek faág szúrta meg a szemét – írja a Népszava.

A gyermek édesanyja a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a mentő gyorsan kiért, a kocsit pedig az ügyeletes Bajcsy-Zsilinszky kórházba irányította a mentésirányító, de útközben kiderült, hogy ott nincsenek eszközök a gyermek altatásához. Így átirányították a mentőt a Semmelweis Egyetem szemklinikájára, de mielőtt odaértek volna, az intézmény jelezte: mégse fogadják a kisfiút. Végül a mentőirányító diszpécser lépett közbe, utasította a klinikát, hogy vegyék fel a gyereket.

A mentők riasztásától számítva valamivel több, mint másfél óra múlva adták át a sürgős ellátásra szoruló kisfiút az orvosnak. Az anya azt mondta, kijött a doktornő a rendelőből és megkérdezte a mentőst, hoztak-e valamilyen papírt. A mentőorvos azt mondta, hogy nem, erre az orvos hátat fordított és azt mondta, „akkor végeztünk”. Az anya végül sírva kérte az orvost, hogy legalább vizsgálja meg a gyereket.

A cikk szerint altatásra lett volna szükség, hogy megnézzék a szemet, ennek híján az orvos ultrahang vizsgálatot végzett, majd CT-re is sor került egy másik helyszínen. Ott közölték, hogy a gyerek szeme alapvetően rendben van, majd végül visszavitték a családot a szemklinikára, ahol kaptak egy ágyat éjszakára és azt mondták, reggel jön majd altatóorvos, akkor meg tudják nézni rendesen a kisfiú szemét. Végül a baleset után 21 órát kellett várni a vizsgálatra.

A Népszava megkereste az illetékes kórházakat. A Bajcsytól azt válaszolták, hogy nem illetékesek, mert ők nem gyerekkórház és eszköz híján nem tudnak háromévesnél kisebb gyereket altatni, és a sürgősségi beutalási rend szerint az áthatoló szemsérülés ellátására kizárólag a szemészeti klinika illetékes. A Semmelweis Egyetem sajtóosztálya szerint ők sem hibáztak, szabályosan ellátták a kisfiút függetlenül attól, hogy nem láttak el sürgősségi ügyeletet. Szerintük a Bajcsynak kellett volna megállapítania, hogy a gyereknek milyen sérülése van, majd továbbutalni a klinikára. (Illusztráció: MTVA / Róka László)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények