Közélet

Egy hónap alatt 6 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága

Március végére 29 milliárd forintra nőtt a magyar kórházak lejárt adósságállománya, csak a harmadik hónapban közel 6 milliárd forinttal nőtt a tartozás — írta meg a Magyar Államkincstár adatai alapján a napi.hu.

A lap szerint

a legnagyobb adósok listáján fej fej mellett a Péterfy Sándor utcai kórház és a Honvédkórház 2,477 és 2,467 milliárdos lejárt tartozással.

A Péterfyben a részleges konszolidáció után az év eleji 1,8 milliárdról nőtt három hónap alatt közel 700 millióval a lejárt adósság, a Honvédkórházban pedig az év eleji 1,4 milliárdról gyarapodott több mint egymilliárddal három hónap alatt. Ráadásul január végére még csökkent is a Honvédkórház tartozása, így a január végi 1,1 milliárdhoz képest két hónap alatt két és félszeres a növekedés.

Az Országos Mentőszolgálat mintegy 1,1 milliárd forintnyi lejárt számlát halmozott fel március végére, ebből csak a március 759 millió forinttal duzzasztotta az állományt. A kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) március végére 202 millió forint értékű lejárt számlát tolt maga előtt – ebből 81 millió forintnyi a harmadik hónapban keletkezett.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik