Belföld
Miskolc, 2016. október 14. 
Branül egy beteg lábában a gyermek-aneszteziológiai és intenzív osztályon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában 2016. október 13-án. Az 1976-ban létrejött intézmény október 14-én ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.
MTI Fotó: Vajda János

Lesöpörte a kamara az egészségügy megújításáért küzdő orvoscsoportot

A MOK egyelőre elutasította, hogy az Újratervezés nevű szerveződés a kamarán belüli munkacsoportként működhessen tovább – tudta meg a 24.hu.

Tavaly ősszel 50 taggal alakult meg az Újratervezés nevű orvoscsoport, ami a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) kezdené az egészségügy átalakítását. Az időközben 220 tagúra bővült szerveződés nemrég programot hirdetett, amiben többek között másfél milliós szakorvosi fizetés, intézkedési javaslat a hálapénz megszüntetésére és online értékelési felület szerepel. A programot már 600 orvos támogatja.

A csoport októberben nyújtotta be elfogadásra ügyrendjét a MOK-hoz, mert azt szerették volna, hogy az Újratervezés hivatalos formában, a kamarán belüli munkacsoportként működhessen tovább, ám ezt a kamara Területi Szervezetek Tanácsa februárban elutasította. A döntésről márciusban kaptak levelet, amiben formai okokra hivatkoznak, és azt írják, az Újratervezésnek a tanács által elfogadott módon, a megalakulásukra és képviselőik megválasztására vonatkozó hiteles dokumentumokkal együtt kell újra benyújtania az ügyrendjét.

Rendkívül sajnálatos, hogy az orvosi kamara vezetősége elutasítja több száz tagjának aktív közreműködését az orvosok, az egészségügy helyzetének javításában, a hálapénz megszüntetésének elérésében, a betegbiztonság megteremtésében – reagáltak az elutasító döntésére az Újratervezés alapítói.

Lénárd Rita, a csoport egyik alapítója és szóvivője azt mondta a 24.hu-nak, azért lenne fontos, hogy a kamarán belül, hivatalosan működhessenek, hogy elérjék a kötelező kamarai tagsággal bíró több mint 40 ezer orvost, és megismertethessék velük a programjukat.

„Jogunk van ahhoz, hogy a kamara teret adjon nekünk” – fogalmazott a belgyógyász, aki hozzátette: egyelőre hivatalos úton nem tudják így elérni az orvosokat, de alternatív csatornákon folyamatosan próbálnak minél több kollégával kommunikálni.

A teljes homályban mozgunk, de mozogni fogunk.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem szándékuk egy alternatív kamara létrehozása, hanem a jelenlegit akarják hatékonyabbá és erősebbé tenni, mert szerintük az összes Magyarországon praktizáló orvost összefogó MOK nem él azzal a lehetőséggel, ami a kezében van.

Az mondják, újra benyújtják az ügyrendjüket a Területi Szervezetek Tanácsának, az azonban egyelőre számukra sem világos, mi az az A, B és C típusú ügyrendi formátum, amit figyelembe kell venniük, merthogy a kamara alapszabálya semmilyen formai előírást nem említ az ügyrendre vonatkozóan. Amikor ősszel benyújtották a sajátjukat, korábbi ügyrendeket tanulmányoztak, a Járóbeteg Szakellátási Csoportét, illetve a Háziorvosi Szekció ügyrendjét vették alapul.

Nagy a mozgás

Az Éger István vezette orvosi kamarában azért is nagy az utóbbi időben a mozgolódás, mert áprilisban tisztújító, ősszel pedig elnökválasztást tartanak. Lénárd Ritáék szerint ennek a választásnak az eredménye komoly hatással lesz Magyarország egészségügyére a következő öt évben.

Éger István korábban a 24.hu-nak adott interjúban reagált az Újratervezés csoport tevékenységére. Az elnök szerint téves paradigma, hogy az egészségügy megújításához meg kell újítani a kamarát is. Úgy vélte, az Újratervezés csoport egészségügy problémáinak feltérképezésével kapcsolatos állításai igazak, „de a kamarával bármit tehetnek, attól az egészségügy nem fog megjavulni. A kamarának jelenleg van egy jól bevált és stabilan működő rendszere”, és a kamara szerinte stabilabb, mint valaha.

Megkérdeztük Éger Istvánt, mi a véleménye arról, hogy visszautasították az Újratervezés csoport kérelmét. Titkárságvezetője annyit írt lapunknak, hogy a MOK elnöke folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik.

Kiemelt kép: MTI / Vajda János

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények