Belföld

Sokallja a büntetést az a polgármester, akinek szétmarcangolt a kutyája egy kétéves kisfiút

Megúszta a letöltendőt az a polgármester, akinek több embert megharapott a kutyája Ostffyasszonyfán. A Szombathelyi Törvényszék szerdán hozott döntést a kutyatámadások miatt indult büntetőügyben.

Mihácsi Szabolcs úgy tartotta a nagy testű rottweiler kutyáját úgy tartotta, hogy az udvart egyik oldalról határoló kapun egy mintegy 30cm x 35cm széles lyuk volt. A polgármester tudott erről, de azt a többszöri figyelmeztetés ellenére sem javította ki.

Tavaly májusban a kutyája átugrotta a kerítést, és nekitámadt H. L.-nek, aki egy német juhász kutyát sétáltatott az utcában. A támadásnak az egyik szomszéd vetett véget, aki egy gereblyével elkergette a férfi kutyáját. A támadás során H. L. jobb alsó alkarján nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

2018 októberében ismét kiszökött a nagytestű kutya. A rottweiler ezúttal egy kétéves kisfiúra és nagynénjére támadt rá, úgy, hogy a gyermeket kitépte a nő kezéből, majd a földön tovább marcangolta. Eközben a gyermeket védelmezni próbáló nőre is többször rátámadt. A helyszínre érkező édesanya felkapta a kisfiút és próbált elfutni vele, azonban a kutya őt is támadta, egy alkalommal őt is megharapta.

A támadás következtében a kisfiú az arcának és a nyakának mindkét oldalán, valamint a hajas fejbőrön szenvedett el durva, többszörös harapott sérüléseket. A kisfiún életmentő műtétet kellett végrehajtani.Az igazságügyi orvosszakértő a szerdai tárgyaláson valamennyi áldozat vonatkozásában fenntartotta a szakvéleményét. Részletesen megindokolta, hogy miért véleményezett 8 napon túli, illetve életveszélyt okozó sérülést az egyes sértetteknél.

A törvényszék a polgármestert egy év fogházra ítélte gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés, és súlyos testi sértések miatt. Ezt azonban két évi próbaidőre felfüggesztettek. Mihácsi Szabolcs emellett 400 ezer forintos pénzbüntetést kapott.

Az ítélet nem jogerős, mivel a település első embere és védője is fellebbezést jelentett be téves minősítés és enyhítés miatt.

Kiemelt kép: Illusztráció/ Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik