Belföld

Elutasították a bíróságról megszökő rab panaszát

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a Fővárosi Törvényszékről február 15-én megszökött rab gyanúsítás elleni panaszát – tudatta Keresztes Imre főügyész, a KNYF vezetője hétfőn az MTI-vel.

A 35 éves Sz. Károlyt garázdaság és rongálás vétsége miatt hallgatták ki másodfokon. A Fővárosi Törvényszék 1 év 1 hónap börtönbüntetésre ítélte jogerősen. A férfi az ítélethirdetést követően, a kézbilincs felhelyezésekor dulakodni kezdett a büntetés-végrehajtási őrrel. A dulakodás során a férfinak sikerült megszerezni az őr fegyverét és lábbilinccsel a lábán kimenekült a tárgyalóteremből.

A tússzal az épületen kívülre távozott, ahol egy személyautót megállásra kényszerített a fegyverével. Ezután a túszt elengedte, majd beszállt a kocsiba és a sofőrrel együtt elhajtott a helyszínről.

Sz. Károly az V., Stollár Béla és Bihari János utcák kereszteződésénél megállított egy Nissan X-Trail személygépjárművet, amelynek 63 éves budapesti vezetőjét fegyverrel kényszerített arra, hogy menekülésében segítse.

A bejelentést követően a BRFK azonnal elrendelte a főváros rendőri zárását és hajszát indított a fegyveres menekülő elfogására. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Budapest XIV., Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra, látták azt is, hogy a szökött rab fegyvert fog a gépkocsivezető fejéhez.

Az üldözés közben a rendőrök többször is megkísérelték feltartóztatni a férfit, aki a rendőrök felé célzott, és több alkalommal is lövő mozdulatokat tett a nála lévő pisztollyal.

Sz. Károly a felszólítására, és a figyelmeztető lövésekre sem állt meg, ezért rendőrök több célzott lövést adtak le rá. Több lövés eltalálta, a helyszínen elfogták, súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Azóta jól van és tovább folytatja a börtönbüntetését.

Sz. Károly és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított a panaszát érdemben nem indokolta, és vallomást sem tett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította.

A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – közölte a KNYF.

Fotó: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik