Belföld

28 évre visszamenőleg kéri kifizetni szabadságait a szelleműző abai polgármester

A tibeti hangtál kongatásánál és az ellenzéki szellemek gyertyával való elűzésénél gyakorlatiasabb javaslatokkal is elő tud állni Aba polgármestere. Ezt bizonyítja az az évtizedet átívelő szabadság-megváltási számításokkal telepakolt javaslat, amelyet a napokban terjesztettek a képviselőtestület elé.

A gyógyító fényekkel és hangokkal operáló Kossa Lajos 28 évre visszamenőleg fizettetné ki magának a ki nem vett szabadságokat.

A jegyző által szignált előterjesztés szerint Kossa polgármesteri jogviszonya – bár megemlítenek egy-két problémás időszakot – 1990 szeptembere óta folyamatos. A közel három évtizedre visszanyúló táblázatokkal azt kalkulálták ki az előterjesztésben, hogy a megmaradt szabadságos napokért összesen 10,2 millió forint megváltási összeg jár a polgármesternek.

A kalkulációkból az is kiderül, hogy Kossa alapilletménye az önkormányzatban jelenleg 548 ezer forint havonta.

Az Abai Hírek Facebook-oldalon közzétett előterjesztéshez sokan fűztek szakmai kommenteket. Szerintük jogilag teljes mértékben törvénytelen a polgármester várossal szembeni igénye, mert a szabadságok a következő év márciusának végén elvesznek, így azok után később már nem lehetne pénzbeni megváltást sem kérni.

Hasonló követeléssel már más polgármester is állt elő az országban. Egy ilyen ügy hosszabb pereskedés után 2017-ben a Kúriáig jutott. Az ott meghozott döntés szerint:

A polgármester megbízatása egy választással létrejövő sajátos közszolgálati jogviszony, amely minden egyes választást követően új megbízást és ebből következően új sajátos közszolgálati jogviszonyt hoz létre. A törvény alapján önálló és határozott időre létrejött jogviszonyok nem minősíthetők „folyamatosnak”. Az egymástól független jogviszonyok alapján keletkezett igények elévülését pedig külön kellett vizsgálni.

Bár Kossa tényleg hosszú ideje áll a város élén, az utóbbi néhány ciklus mégsem volt problémamentes a számára. Az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembesülnie kell, az, hogy lebukott azzal, hogy fizetési és vásárlási előleg címszó alatt 2012 és 2016 között 83 alkalommal vett fel kisebb-nagyobb összeget, összesen több mint 10,7 millió forintot, a település pénztárából.

Szelleműzés

Kossa Lajos döntése alapján szelleműző szeánsszal színesednek innentől az abai képviselő-testület hivatalos ülései.Képviselő-testületi ülés – 2019. január 23. AbaLegjobb mondatok sorozat 3.#kossa #aba_varos #aba #szellemek

Közzétette: Abai Hírek – 2019. február 8., péntek

 

A G7 írta meg decemberben, hogy a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség a függesztett börtönbüntetést kért Kossa Lajosra. Az eljárás során az derült ki, hogy 2014-ben és 2016-ban például rendszeresen rájárt a kasszára a polgármester, tucatnyi alkalommal vett ki a pénztárból 30 és 250 ezer forint közötti összegeket. A pénzfelvételről minden alkalommal készült pénzügyi bizonylat vagy kiadási pénztárbizonylat, amit a polgármester alá is írt.

Kerestük, de egyelőre nem tudtuk elérni hivatalában az abai polgármestert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik