Belföld

Jogerősen hat év börtönt kapott a Szentendrei úti horrorbaleset okozója

Hat év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék másodfokon azt a férfit, aki 160 kilométeres óránkénti sebességgel, fékezés nélkül hátulról belerohant a Szentendrei úton egy piros lámpánál várakozó gépkocsiba. Az autóban várakozó 22 éves D. Bálint és utasa, a 22 éves Janza Richárd junior világbajnok kajakos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghaltak. A nyomozás során kiderült, hogy a 29 éves O. Áron kártyázni volt és nagyobb mennyiségű alkoholt ivott.

A 29 éves budapesti férfi ellen halált okozó ittas járművezetés miatt emeltek vádat. A bíróság tavaly márciusban kezdte tárgyalni az ügyet elsőfokon. O. Áron azt mondta, hogy a történtekből semmire nem emlékszik, és csak akkor döbbent rá, hogy mit tett, amikor meglátta a rendőrségen a balesetről készült felvételeket. Janza Richárd testvére akkor lapunknak azt mondta, hogy egyértelmű, hogy milyen büntetést érdemel a férfi.

Az orvosszakértők véleménye csak részben egyezett. Egyikük azt állította, hogy ha nincs a második ütközés, akkor a fiatalok túlélték volna a balesetet, a másikuk szerint viszont olyan súlyos csigolya-, nyaki gerincvelő-, fej- valamint mellkasi és belső sérüléseket szenvedtek a fiúk, hogy ebben az esetben sem élték volna túl az ütközést.

A védelem azt kérte, vizsgálják meg annak az autónak a műszaki állapotát, amelyben a két áldozat a piros lámpánál várakozott. Az autó rétegvastagságát taglalták és azt, hogy ha nem lett volna javítva és lefestve korábban, akkor más lett volna-e a rugalmassága a becsapódáskor. A műszaki szakértők azonban egybehangzóan cáfolták, hogy az autó állapotának bármi köze lehetett ahhoz, hogy halálos kimenetelű lett a baleset.

A vádlott első fokon hét és fél év börtönt kapott halált okozó ittas vezetés miatt. A vádlott enyhítésért, védője enyhítésért és a minősítés megváltoztatásáért fellebbezett. A könnyeivel küszködő O. Áron a márciusi tárgyaláson ezt mondta az utolsó szó jogán:

Két család életét tettem tönkre felelőtlenségemmel. Azt is tudom, nem tudok jobban bocsánatot kérni tőlük. Nem telik el úgy nap, hogy ne járna a fejemben az a bizonyos nap. Mégis kérem a két fiú családját, hogy bocsássanak meg nekem. Nem tudok, és nem is tudok semmit felhozni a mentségemre. Csak próbálom a félresiklott életemet rendbe hozni, igyekszem a társadalom hasznos és megbecsült tagja lenni

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék enyhítő körülményként értékelte O. Áron büntetlen előéletét, őszinte megbánását és 7,5 évről hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre enyhítette a büntetését. Emellett O. Áront végleg eltiltották a közúti járművezetéstől, és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Indokolása során a bíróság hangsúlyozta: a büntetés kiszabásának célja az, hogy az elkövetőt – és a társadalom többi tagját is – visszatartsa hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésétől.

Fotók: Marjai János/24.hu

„Semmit nem tudok felhozni a mentségemre” – sírva kért bocsánatot szentendrei úti horrorbaleset okozója
Janza Richárd és barátja, Bálint azonnal szörnyethalt. O. Áron 7,5 évet kapott elsőfokon. Azóta autómosóként dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik