Belföld

Tarolhat a Fidesz az EP-választáson is

Nőtt a nagy pártok támogatottsága, bezuhant az LMP-é.

A Népszava megbízásából a Publicus Intézet megvizsgálta a pártok támogatottságát. A márciusi reprezentatív kutatás külön nézte ezt az országgyűlési és az Európai Parlamenti választások esetén.

Országgyűlési választások

A Fidesz-KDNP támogatottsága a múlt hónapban 2, most 1 százalékpontot növekedett, így 26 százalék. Az MSZP-Párbeszédé a múlt havi változatlanság után 2 százalékpontot nőtt, 11 százalék. A Jobbiké az elmúlt hónapokhoz hasonlóan most is 1 százalékpontot növekedett, szintén 11 százalék.

Az LMP és a DK tábora 1-1 százalékpontot csökkent, és 1, illetve 2 százalékos. Az LMP-nél ez az elmúlt évek legalacsonyabb értéke. A Kétfarkú Kutyaé, a Mi Hazánk Mozgalomé 1-1 százalékpontot nőtt, 2, illetve 1 százalék. A Momentum támogatottsága nem változott, 2 százalék.

A bizonytalanok aránya az elmúlt hónapok csökkenése után most nem változott, 44 százalék.

Európai Parlamenti választások

Az Európai Parlamenti választásokra az egyes pártok mozgósítási képessége eltérő lehet, ezért mérik külön a preferenciákat. A részvételüket biztosra ígérők aránya hónapról-hónapra csökken, de még így is elég magas, 46 százalékos.

A Fidesz-KDNP, az MSZP-P és a Jobbik támogatottsága 1-1 százalékpontot nőtt, 29, 11 és 12 százalék. Az LMP-é 1 százalékpontot csökkent, 1 százalék. A DK-é a listavezető (Dobrev Klára) bejelentése után 1 százalékpontot nőtt, 4 százalék. Hasonló növekedést és eredményt ért el Momentum is.

 

A biztos EP-szavazó pártválasztók körében az Fidesz átlépte az 50 százalékot, így a jelen kutatás alapján a Fidesz 13, az MSZP és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 EP mandátumra számíthat.

További részletek a Népszavában.

Márciusban befagyott a pártok támogatottsága
Legnagyobbat a pártnélküliek tábora nőtt, de a Fidesz fölénye tetemes.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik