Belföld
Szombathely, 2015. január 8.
Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi frakcióvezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek Szombathely határában, az M86-os autóút 85-ös kilométerszelvényénél 2015. január 8-án. Civilek és hozzájuk csatlakozó helyi szocialisták az autóút mindössze 15 kilométer hosszú szakaszára bevezetett útdíj ellen tiltakoztak.
MTI Fotó: Büki László

A Pesti Srácok újságírója elégedetlen volt a Czeglédy-üggyel, Poltnak írt tanácsokat

Nemcsak tudósított a Czeglédy Csaba ellen költségvetési csalás gyanújával indított nyomozás fejleményeiről a Pesti Srácok újságírónője, Füssy Angéla, hanem megpróbált bekapcsolódni a büntetőügybe, és aktív szereplőként információkat szállítani a nyomozóhatóságnak.

A Hvg.hu szerdai cikke szerint az újságírónő annyira szívén viselte a Czeglédy elleni eljárás „sikerét”, hogy levélben adott tanácsokat Polt Péter legfőbb ügyésznek, és saját informátorát is megpróbálta jobban beajánlani a nyomozás irányítóinak.

A több tízezer oldalt kitevő aktában egy külön fejezetet szenteltek a Pesti Srácok munkatársától származó, illetve vele kapcsolatos 39 oldalnyi anyagnak.

Füssy saját néven írt beadványt a legfőbb ügyésznek, mivel szerinte „csak a legmagasabb szintű ügyészi közbenjárás” biztosítja a Czeglédy és társai elleni „eljárás eredményes lefolytatását”. A beadványban három oldalon keresztül ír arról, hogy „oknyomozó újságíróként olyan információk és kapcsolatok birtokába került, amelyek jelentős mértékben befolyásolhatják” a Czeglédy-ügyet, ezért ezeket továbbadja a vádhatóságnak.

Az iratból kiderül, hogy már korábban is aktívan belefolyt az ügybe.  A NAV is tett bejelentést, sőt ki is hallgatták. Füssy azonban elégedetlen volt az eredménnyel: „sajnálatos tapasztalatai” szerint utána sem történt az ügyben „érdemi elmozdulás”.

A Poltnak írt levélben külön sérelmezte, hogy az adóhatóság gyakorlatilag teljesen kizárta a vizsgálatból a politikai szálat, pedig szerinte ez „a lelke, mozgatója és a célja a bűnszervezetnek”.

A Pesti Srácok újságírója azért is elégedetlenkedik, mert még tanúkat is szállított a nyomozóknak, de szerinte ezeknek az általa prezentált közreműködőknek a kihallgatása sem volt „teljes körű”. „Amint kényes részletekről akartak beszélni” az adóhatósági nyomozók „leállították őket arra hivatkozva, hogy politikai kérdések és szereplők nem tartoznak a nyomozáshoz” – sérelmezi a beadványban.

Így most már egyesen a legfőbb ügyészhez fordul, hogy  fontos tényezőket hozzon a tudomására, melyek közül az egyik az volt, hogy neki milyen jelentős szerepe volt a gyanúsított „erősítésében”.

Füssy azt is elárulta, hogy kapcsolatba került az ügy egyik kiemelt gyanúsítottjával, K. Norberttel, akit ő „erősített, erősít a mai napig abban, hogy a hatóságokkal együttműködjön”. „Személyemnek jelentős szerepe van” abban, hogy K. Norbert feltáró vallomást tett, és a nyomozást, illetve a gyanúsítotti kör kiszélesítését „maximálisan segíti” – emelte ki saját szerepét a legfőbb ügyésznek küldött levelében Füssy.

A nyomozás során K. Norbert tett olyan vallomást, amely „feltárta a teljes elkövetői kört, a rendszer működését” úgy, hogy az a „gyanúsításban is szereplő cselekmények bizonyítását is megalapozta” – írta az újságírónő Poltnak, akitől azt kérte, hogy „személyes közbenjárásával, beavatkozásával segítse”, hogy az ügyészség vádalkut kössön K. Norberttel, és mivel aggasztó, hogy kiszivárognak az információk „vizsgálja meg az eljárás Csongrád megyéből való áthelyezésének lehetőségét”.

A beadványból az is kiderült, hogy a Pesti Srácok munkatársa egyszerűen feldobta a hatóságnak az egyik informátorát.

Az MSZP-s forrás, Németh Szabolcs, bár kifejezetten kérte, hogy az által küldött információkat diszkréten használja, Füssy az informátor nevével együtt továbbította a hatóságoknak. Sőt, nemcsak a forrás személyazonosságát fedte fel, de becsatolta a Némethtől bizalmasan kapott üzeneteket, illetve e-mailt is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Image: 73908380, A kiállítást a 2B Galéria a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szervezi és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állít emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen, többek között Berlinben, Washingtonban, New Yorkban és Cape Town-ban) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez.  A holokauszt áldozatainak leveleit ma levéltárak őrzik. A képeslapok, papírfoszlányok, levelek a munkaszolgálat és a deportálás különleges dokumentumai, legtöbbször szerzőjük életének utolsó pillanataiban íródtak. Waldsee az auschwitzi megsemmisítés szimbolikus helyszíne., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.