Belföld

Óriási kaszinóvárost terveztek, de üvegházak épülnek az osztrák határ mellett

Durván 6,5 milliárd forintért jutott hozzá ahhoz a 330 hektáros földterülethez a német FAKT AG, amelyen Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti központját tervezi létrehozni – tudta meg a 24.hu. Az esseni központú csoport egymilliárd eurós, azaz több mint 300 milliárd forintos fejlesztést jelentett be a múlt héten. A méretes beruházáshoz az osztrák határ közelében, Bezenye és Hegyeshalom között szemelt ki területet. Sebesen pörögtek az események, legalábbis úgy tudjuk, a befektetők csak tavaly novemberben keresték meg az önkormányzatokat, és miután megtudták, hogy nem a helyhatóságoké a terület, hanem két felszámolás alatt álló cég vagyona, tőlük próbálták megszerezni a földdarabot. Sikerrel jártak, és úgy tűnik, a befektető biztos a dolgában: az adásvétel még le sem zárult, amikor sajtótájékoztatón jelentették be a gigaprojektet.

A beruházás a jelek szerint élvezi a kormány támogatását, legalábbis Nagy István agrárminiszter, valamint Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára is részt vett a tájékoztatón. A 330 hektáros földterület megvételéről pedig egy állami szervezettel, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel kellett megegyezni. A befektető a nehezén már túljutott, az ingatlanegyüttesre kiírt pályázatot megnyerte. A pályázat cikkünk írásakor kiértékelés alatt áll, de úgy tudjuk, az utolsó simításokat végzik a szerződésen, és az ügylet rögvest lezárul, amint a vevő átutalja a vételárat.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Eddig ment minden, mint a karikacsapás. Az állami felszámoló január közepén hirdette eladásra a területet, amely két, még 2016-ban felszámolásba dőlt, a kormány által stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánított cég vagyona. Az akció február végén zárult, és a FAKT megnyerte 6,45 milliárd forintos ajánlattal. Öldöklő versenynek nincs nyoma, a felszámoló 6,447 milliárd forint minimálárat szabott meg, amire mindössze 3 millió forintot dobott rá a vevő, és ezzel nyert is – derül ki az elektronikus értékesítési rendszerből.

Két évvel korábban egyszer már meghirdette a területet a felszámoló, a régi hirdetmények szerint ugyanannyiért mint most: 6,447 milliárd forint irányárat lőtt be. Az akkor nem derült ki, hogy vitte volna-e valaki a területet ezen az áron, mert visszavonták a kiírást még a licit megkezdése előtt.

Las Vegas-i mintát követett az osztrák kavicskirály

Nem ez az első gigaberuházási terv a Bezenye-Hegyeshalom határvidéken. A kavicskirályként emlegetett osztrák üzletember, Hans Asamer a kilencvenes évek második felében Közép-Európa legnagyobb turisztikai beruházását álmodta erre a területre, 10 milliárd eurós projektről volt szó, a grandiózus tervekben évi 100 millió eurós forgalommal és 3 millió körüli látogatóval kalkuláltak. A korabeli hírek szerint a projekt lelke öt, Las Vegas-i mintára készült kaszinó lett volna 25 ezer játékautomatával és 1200 játékasztallal, a vendégeket pedig negyven-ötven emeletes szállodákban szállásolták volna el. Az ötletgazda és meghatározó tulajdonos Asamer a számára ismeretlen kaszinóbizniszbe Las Vegas-i üzletemberek, köztük Michael Jackson apjának biztatására vágott bele. A magyar hatóságoktól ugyan sikerült a koncessziós jogot megszereznie, tőkeerős befektető azonban – bár a szakma nagyágyúja, a szeminol indiánok által birtokolt Hard Rock is felbukkant a történetben – végül nem szállt be az üzletbe. Asamer pedig más befektetésein bukott sokat, így végül nem tudta finanszírozni a megaberuházást.

 

A kaszinócityre ma már jóformán csak a két fizetésképtelenné vált cég emlékeztet, az Eurovegas Entertainment & Casino Park Szolgáltató Kft., valamint az Ipari Terület Bezenye Ipari és Kereskedelmi Kft. Ezekben kezdetben Asamer név szerint is szerepelt a tulajdonosok között, később azonban Kajmán-szigeteken, majd Luxemburgban bejegyzett cégek jegyezték az üzletrészeket. A két kaszinóberuházó társaságot végül 2016 nyarán nyilvánította fizetésképtelenné a bíróság, de a közel két évtizede húzódó projektről már 2014 végén biztossá vált, hogy nem lesz belőle semmi. A nemzetgazdasági tárca ugyanis közölte, hogy megszűnt az Eurovegas kaszinó koncessziós szerződése.

 

A 330 hektáros ingatlanvagyonú, ránézésre mezőgazdasági, valójában művelésből kivett területtel rendelkező kft.-ket stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány, így csakis az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. menedzselhette a felszámolásukat, a vagyon értékesítését. A kiemelésről szóló kormányrendeletben annak idején felbukkant egy izgalmas elem: a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési rendeletben „tervezett villamos erőmű” helyébe „szélerőmű vagy szélerőmű park” került. Ennek alapján a Világgazdaság azt találgatta, hogy az elvetélt kaszinóbiznisz után szélerőmű parkkal hasznosítanák az amúgy nagyon szeles területet. Engedélyt azonban azóta sem adtak szélerőművek telepítésére, és úgy tudni, az új kertészeti központ energiaellátását is inkább napelemekkel, esetleg termálvízzel tervezik.

A mostani, 300 milliárd forintos beruházásról a FAK saját honlapján a következő részleteket közölte:

  • 30 hektáron üvegházparkot hoznak létre, alapvetően paradicsomot, paprikát, padlizsánt és konyhai fűszernövényeket termesztenek,
  • 50 hektáron szabadföldi kertészettel foglalkoznak, spárga és bogyósgyümölcsűek teremnek majd,
  • 15 hektáron helyezik el raktárakat és hűtőházakat
  • 50 hektáron feldolgozó- és logisztikai központot,
  • 90 hektáron pedig családbarát lakásépítést terveznek.

A termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket terveznek, de egyéb ingatlanfejlesztés is lesz bőven. Konferenciaközpontot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat alakítanak ki, óvoda, általános iskola épül, lesz helye a duális képzésnek is, sőt kempingfejlesztésről is szó van a turizmus és a teherforgalomra gondolva.

A teljes beruházással ötezer új munkahely jön létre

– ismertette a terveket Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója. Azt ígérte, hogy fenntartható módon termelnek majd, és egész Magyarország területéről származó agrártermékeket szeretnének feldolgozni és értékesíteni.

A munkahelyteremtő befektetők gáláns állami támogatásra számíthatnak, ötezer új munkahely pedig igen komoly dobásnak számít. A külügyi tárca nem válaszolt a támogatás összegét firtató kérdésünkre, de annyit tudni a legutóbbi statisztikákból, hogy egy munkahelyre már több mint 10 millió forint egyedi kormánydöntéssel odaítélt támogatás jutott. A beruházás mérete alapján pedig akár a Magyarországon megtelepedett autógyárakhoz fogható összegekről lehet szó: a Mercedes például 2008-ban 2500 munkahelyet ígért be, és 22 milliárd forint támogatást kapott, majd 2016-ban újabb 1000 munkahelyet ígért és 12,8 milliárd támogatást ítélt meg neki a kormány.

Hubert Schulte-Kemper Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Szőke László, Hegyeshalom polgármestere úgy tudja, beruházások nagyobb része, a termelő-feldolgozó egységek Bezenyéhez közelebb épülnek, a határvárostól 2,5-3 kilométerre lehetnek majd a lakóépületek – amelyek tudomása szerint alapvetően a dolgozók számára épülnek majd – és a kiszolgáló infrastruktúra. A polgármester azt várja, hogy a beruházás és az új munkalehetőségek nyomán a 3600 lelkes, határ menti tipikus alvótelepülésen (a lakók jelentős része Ausztriában dolgozik, csak aludni jár haza) felpezsdül az élet. Persze, ha a német befektető legalább annyit fizet majd, mint a szomszédos Burgenlandban egymást érő fóliasátrak és üvegházak gazdái.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik