Belföld

Válaszoltak Dúrónak: Nyilvánvalóan nem ismeri a felvilágosító programot

A Melegség és Megismerés program szervezői szerint semmi szükség arra, hogy a témához nem értő politikusok szabják meg, mit lehet meghívni az iskolákba.

Meggyőződésünk szerint a politikai pártoknak nincs semmi keresnivalójuk a közhasznú civil szervezetek tevékenysége tartalmának szabályozásában és a pedagógusok döntéshozatalában arról, hogy milyen tantervek által előírt tartalmakat hogyan visznek be az óráikra, illetve milyen tájékoztató programokat hívnak meg tanterven kívüli, de iskolai programjukban szereplő eseményekre az iskolájukba

írta a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület, válaszul a Mi Hazánk Mozgalom politikusának, Dúró Dórának a határozati javaslatára. Mint hétfőn megírtuk, a politikus azt várja a kormánytól, hogy alkosson rendeletet arról, ki tarthat az iskolákban a nemi életről, irányultságról, pszichoszexuális fejlődésről szóló foglalkozást, „hogy iskolai szexuális felvilágosításon devianciákat ne népszerűsíthessenek”.

A Labrisz és a Szimpozion szerint Dúró javaslata a Melegség és Megismerés című iskolai program ellehetetlenítését célozza. Mint írják, téves Dúró azon állítása, hogy „tudományos vita van arról, hogy a homoszexualitás betegség-e vagy sem”, hiszen a Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvéből már 1973-ban kivették, a WHO pedig 1990-ben törölte a BNO kódját.

Dúrónak azt javasolják, hogy ha a kérdéssel szakpolitikusként szeretne foglalkozni, mélyedjen el a szociológia, pszichológia, neveléstudomány és társtudományaik megismerésében, és a demográfiai kérdésekkel foglalkozó mérvadó szakirodalommal is foglalkozzon behatóbban, hogy megismerje a népességfogyás valódi okait, ezeknek ugyanis nincs közük a homoszexualitáshoz.

Enélkül véleményünk szerint egy országgyűlési képviselő nem alkalmas arra, hogy a homoszexualitás kérdéséről döntéshozó pozícióját kihasználva rendelkezzen

– szögezik le a szervezetek. Arra is kitérnek, hogy nem igaz, hogy programjukkal „bejelentkeztek” iskolákba, a 2000 óta működő Melegség és Megismerés programot az iskolák hívják meg. Ennek célja a melegségről és az LMBT emberekről szóló tévhitek és előítéletek eloszlatása, és hogy az iskolák olyan hellyé váljanak, ahol az LMBT diákok megkülönböztetés, kirekesztés, bántalmazás nélkül tudják végigvinni tanulmányaikat.

Amennyiben a programot meghívó iskolák a program képviselőit tartják a legalkalmasabbnak a téma megvitatására, semmi szükség arra, hogy a témához nem értő, azzal nem foglalkozó politikusok határozzák meg, hogy a programot meghívhatják-e tanárok iskolákba vagy sem

– áll a közleményben. Mint írják, Dúró nyilvánvalóan egyáltalán nem ismeri a programot, nem vett részt a foglalkozásokon, nem kereste meg a program vezetőit, hogy tájékozódjon, különben tudná, hogy a foglalkozásoknak semmi köze a propagandához. (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik