Belföld vélemény
ITALY, VENETO, VENICE. GONDOLA ON THE GRAND CANALE

Csizmadia Ervin: Hahó, épp most fordul hatalmasat a politika!

Jó időnek kell eltelnie, hogy a politikát megint unalmas háttértevékenységnek lássuk.
Korábban a témában:

Gyakran írok arról, hogy a politika nem statikus valami, hanem mélyreható dinamikája (hogy ne mondjam: dialektikája) van. A legtöbbször ezt a dinamikát észre se vesszük, illetve megelégszünk egy másfajta dinamika azonosításával.

A legegyszerűbb példa a mai magyar kormánypárt. Régen liberális volt, később konzervatív lett, most meg… itt sokan éles kifejezéseket használnak.

Téved, aki észleli ezt a változási dinamikát? Aligha.

A Fidesz valóban sokat változott. Persze berzenkedni szoktam, amikor a Fidesz változását (mintha más politikai szereplő nem is létezne) önmagából akarjuk levezetni. S különben is: a Fidesz (és bármely más szereplő) változásai inkább következmények, mint okok.

De nézzük az én példámat, mely a változás más rétegére vonatkozik.

A politikának van egy „normál” menete. Ilyenkor a politikusok szinte nem is látszanak, mindent átvesznek tőlük az intézmények. A háttérben unalmas alkuk zajlanak, a füstös szobák titkai pedig senkit nem érdekelnek. A folyamat lényegében személytelen; értsd, ilyenkor keveseket érdekel, kik is a politikusok. Az emberek úgy vannak vele: mindegy, csak „jól” csinálják.

Jó lenne az ilyen szakaszokat kimerevíteni, örökéletűvé tenni.

Csakhogy a politikában rendszerint eljön a pillanat, amikor az emberek kezdik kevesellni az intézmények „elvont” működését. Hiszik is meg nem is, hogy az intézmények „jók”. Hiszik is, meg nem is, hogy a politikusok értenek a dolgukhoz. Elkezdik birizgálni a háttéralkukat. Folyton azt vizslatják, ki a korrupt és ki a még korruptabb. Hirtelenjében a politika egész mechanizmusa rángani kezd, sőt, a tartóoszlopok is megremegnek.

Az 1990-es kelet-közép-európai demokratizálódás után legalább két és fél évtized az intézmények jóságába és a politikusok érdektelenségébe vetett hittel telt el. Kelet-Közép-Európa felszabadult a szovjet elnyomás alól, nyugati és keleti politikusoknak egyaránt volt okuk büszkének lenni, s rábízni magukat az új intézményekre. Gondolhatták, naná, hogy a demokrácia intézményei – mint boldog gondolák – elringatnak majd bennünket az örök Velencében.

De legkésőbb a 2010-es évek elejére világossá vált, hogy a két évtizeddel korábban kialakított intézményi rend és az örök Velencéről szőtt álmok végesek, mégpedig azért, mert jött egy hatalmas kihívás: bevándorló tömeg jelent meg a határoknál, mellyel szemben az intézményekbe és a politikusok háttéralkuiba vetett hit immár nem segített.

E változást mára mindenki látja, de különböző következtetéseket von le belőle.

A baloldali, liberális és zöld pártok Európában és itthon azt, hogy „vissza kell térnünk” az alapokhoz, az európai intézményekhez és értékekhez; e csoporthoz kapcsolódik az európai konzervatív pártok egy része is. A konzervatívok másik része Európában és itthon úgy gondolja, hogy a politika új szakaszba lépett, amikor az intézményes eljárások és a régi egyezkedések már nem segítenek, jöjjenek hát az „igazi” politikusok, akik felismerik, mi a baj. És cselekedjenek.

Míg az első szakaszban szinte nem kell cselekedni, merthogy „maguktól mennek a dolgok”, e második időszakban fétise van a politikai cselekvésnek. Az az érzésem: ebben a második szakaszban vagyunk, s jó időnek kell eltelnie, hogy a politikát megint unalmas háttértevékenységnek lássuk, amihez voltaképp semmi közünk.

A szerző a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője

Kiemelt kép: Norbert Scanella / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Scenic view over Hong Kong island, China, by night. Multicolored nighttime skyline with illuminated skyscrapers seen from Victoria Peak
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.