Belföld

Zamárdiban tiltakoznak a Red Bull Air Race ellen

A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna – többek között ezzel érvel a Népszava cikke szerint a Nők a Balatonért Egyesület, akik a Red Bull Air Race Zamárdiban való megrendezése ellen tiltakoznak.

A Nők a Balatonért Egyesület a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 13-i ítéletére hivatkozik:

ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők, vagyis sem a bevétel, sem az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében.

A zöld ombudsman a budapesti versennyel kapcsolatban megállapította, a környezeti terhelés miatt a rendezvény megtartása belvárosban, sűrűn beépített, lakott területen egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze – idézi a NABE közleményét a lap.

Március elején vált biztossá, az idén Zamárdiban rendezik meg a Red Bull Air Race repülőverseny magyarországi futamát. A lakossági panaszok miatt Tarlós István tavaly nyáron jelentette ki, amíg ő a főpolgármester, nem lesz több futam Budapesten.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik