Belföld

„A Red Bull Air Race a Balaton Sound után már csak egy majális”

Miután Tarlós István nem adott engedélyt a verseny budapesti lebonyolítására, sorra jelentkeztek be a Red Bull Air Race megrendezésére balatoni települések. Habár a Hungaroring Sport Zrt. elnöke, Gyulay Zsolt nem neheztel a főpolgármesterre, a verseny megszervezéséért felelős állami cég lépéskényszerbe került. 2020-ig ugyanis kormánygarancia van a Red Bull Air Race magyarországi megtartására, ezért sürgősen találni kell egy olyan helyszínt, amelyet a jogtulajdonosok is elfogadhatónak tartanak. Ha ez nem történik meg, akkor a magyar félnek ki kell fizetnie a jogdíj egy részét. Jelentkező viszont bőven akad.

A polgármesterek szerint a helyiek támogatják a rendezést

Tarlós az önkormányzati választás évében minden bizonnyal azért mondott nemet a légiparádéra, mert tisztában volt azzal, hogy a jelentős nézősereg ellenére a budapestiek többsége nem szerette a Red Bull Air Race-t, mert hangos, mert a fél várost lezárják miatta. Ezek után meglepő, hogy a balatoni települések ráugrottak a lehetőségre.

Az ausztrál Matt Hall repül a Duna felett a Red Bull Air Race Master Class kategóriájának döntőjében Budapesten 2018. június 24-én.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Keszthely, Hévíz, Fonyód és Zamárdi is bejelentkezett, a városok polgármestereit pedig arról kérdeztük:

  • Miért érné meg egy balatoni településnek megrendezni a Budapestről kiutált versenyt?
  • Milyen bevétellel lehet kalkulálni?
  • Mennyire látnák szívesen a helyiek a Red Bull Air Race megrendezését?

Egyelőre Zamárdi tűnik a befutónak, ha csak abból indulunk ki, hogy a szervezők a múlt héten terepszemlét tartottak a településen. A város polgármestere, Csákovics Gyula szerint

a Red Bull Air Race megrendezése a Balatonnak, és amennyiben Zamárdira esik a választás, Zamárdinak is óriási reklámot jelent, ráirányítja a figyelmet a Balaton-partra, illetve a településre.

A polgármester kiemelte azt is, hogy a versenyt lebonyolító város komoly bevételre számíthat az idegenforgalmi adóból, és a kereskedőknek, vendéglátóknak is garantált a megnövekedett forgalom (ami idegenforgalmiadó-bevételként szintén jelentkezik az önkormányzatnál). Ráadásul a terület bérbeadásából származó bevétel közvetlenül az önkormányzatot illeti. A tavalyi versenyből kiindulva ez azért nem lesz egy eget verő összeg: 2018-ban összesen 12,9 millió forint közterület-használati díjat kapott Budapest a Hungaroring Sport Zrt.-től, cserébe a Bem rakpartot 20 napig lezárták.

Csákovics Gyula úgy látja, a helyiek egyértelműen támogatják a versenyt:

Akivel beszéltem, kereskedők, vendéglátók, kifejezetten örülnek. Valaki úgy fogalmazott, hogy: a Red Bull Air Race a Balaton Sound után már csak egy majális.

A Red Bull Air Race honlapján még Budapestet jelölik meg a magyarországi verseny helyszíneként, időpontként pedig július 13-14-ét, vagyis az eseményt egy héttel a Balaton Sound után rendezik majd.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere is azt hangsúlyozta kérdésünkre, hogy egy balatoni rendezés a régióra irányítaná egy széles réteg figyelmét, olyanokat is megszólít, akik a Balatonra nem biztos, hogy figyelmet szánnak. Hozzátette, hogy a Red Bull Air Race reklámértéke is magas, köszönhetően annak, hogy az eseményt 17 millióan követik világszerte televízión. Papp is kiemelte, hogy a versenyre érkezők szállásfoglalása, fogyasztása sem elhanyagolható. A Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi nyilatkozatát is megemlítette, amely szerint a Red Bull Air Race-világbajnokság 2004 óta a turizmus és az országmárka szempontjából is jelentős hasznot hoz az országnak.

Közönség Jason Derulo koncertjén a Balaton Sound fesztiválon Zamárdiban 2017. július 7-én este.
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A bevételeket firtató kérdésünkre azt írta:

Tavaly napvilágot látott szervezői nyilatkozatok szerint a rendezvény 5-13 milliárd körüli adóbevételt hoz az államkasszának. GDP-hez való hozzájárulása pedig megközelítőleg 20 milliárd forint.

Ő is azt tapasztalta, hogy a hévíziek jó ötletnek tartják a verseny megrendezését, szerinte a visszajelzésekből ítélve az nagy támogatottságot élvez.

A rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseinkre Hidvégi József fonyódi és Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármestertől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kerestük a verseny lebonyolításáért felelős Hungaroring Zrt.-t vezetőjét, Gyulay Zsoltot is, hogy megtudjuk:

  • Kiderült-e már, mely település nyerte el a verseny megrendezését?
  • Melyik települést tartja a legalkalmasabb helyszínnek?
  • A jogtulajdonos, vagyis a Red Bull Air Race GmbH hogyan viszonyul egy esetleges balatoni rendezéshez?
  • Körülbelül mekkora költséggel és mekkora bevétellel jár a verseny lebonyolítása?

Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese azonban a 24.hu-t arról tájékoztatta, hogy „a válaszadásra jogosult vezető tisztségviselő jelenleg külföldi szabadságát tölti”.

Kiemelt képünk montázs. Fotók: Bodnár Boglárka / MTI – Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik