Belföld

160 ezer ember visszatért a Fideszhez

Egymillió elégedetlen ember húzódhat ki a politikai térből, a jelek szerint a választók nem tolerálják az érdemi összefogás hiányát, írja a Népszava.

A Publicus Intézet decemberben még azt mérte, hogy az emberek 64 százaléka nem szereti, ahogy az országban mennek a dolgok, februárra azonban ez az arány 51 százalékra szelídült. Körülbelül egymillió ember süllyedt vissza egyfajta politikai apátiába, teszik hozzá.

Ami a pártok népszerűségét illeti, a Fidesz 23-ról 25 százalékra tornázta vissza kedveltségét, és mintegy 160 ezer olyan ember tért vissza a kormánypárthoz, aki vélhetően a rabszolgatörvény miatt igazolt a bizonytalanokhoz.

Az MSZP továbbra is 9, a Jobbik 10 százalékon áll. A kis pártok népszerűsége a teljes népesség körében legfeljebb 2-3 százalék, ami 160-250 ezer embert jelent.

A szavazók az EP-választást az összefogás hiányában sima belpolitikai választásként kezeli. Ha minden párt külön indul, az öt versenyzőből (MSZP-Párbeszéd, Jobbik, DK, Momentum, LMP) csak előbbi kettő jutna be, a Demokratikus Koalíció sem ugraná meg az 5 százalékos küszöböt.

A választók büntetni látszanak a különindulást. Ezt támasztja alá, hogy minden együttműködési forma több mandátumot hozna. Amennyiben pedig mindenki közös listára menne, akkor az ellenzék verhetné a Fideszt.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik