Belföld

Körbekordonozták a Nagy Imre-szobor egykori helyét

Körbekordonozták a Nagy Imre-szobor egykori helyét

Hétfőn este nyolc óra körül körbekordonozták a Nagy Imre-szobor helyét a Vértanúk terén feltehetően azért, hogy elkezdődjön a tér gyalogos prioritású átépítése és ennek részeként a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciója.

Galéria
Fotó: Marjai János / 24.hu

Megírtuk, a Vértanúk terének névadójaként egykor ott állt az 1919-es vörösterror több száz ártatlan áldozatának nevét megörökítő alkotás, amelyet 1945 szeptemberében ledöntöttek és eltüntettek. A korabeli fényképek, dokumentumok alapján hitelesen rekonstruált Nemzeti Vértanúk Emlékműve 2019-ben készül el. Az átépített Vértanúk tere a gyalogosoké lesz, az új forgalmi rend szerint, a tömegközlekedés járatainak kivételével, gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren.

Nagy Imre szobrát december 28-án szállították el addigi helyéről, ami ellen Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, illetve a Nagy Imre Társaság is tiltakozott, mondván a szobrot nem a magyar állam és nem is a főváros, hanem három magánszemély állíttatta. A szobrot a Jászai Mari térre viszik, a tervek szerint legkésőbb 2019. június 16-án már az új helyén állhat a kivégzett miniszterelnök emlékműve.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Olvasói sztorik