Belföld

Fél év is eltelhet, mire újra felállítják a Nagy Imre-szobrot

A 24.hu-n is beszámoltunk arról, hogy pénteken hajnalban elkezdték bontani Nagy Imre emlékművét a budapesti Vértanúk terén, reggelre pedig el is tűnt a szobor.

A tervek szerint a szobrot a Jászai Mari térre helyezik át, annak ellenére, hogy ez ellen Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, illetve a Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Álláspontjuk szerint a szobrot nem a magyar állam és nem is a főváros, hanem három magánszemély állíttatta. Elhelyezését és tájolását bizottság határozta meg, az áthelyezéssel nemcsak történelmi és városképi, hanem az eredeti művészi koncepció szempontjából is elveszítené jelentőségét.

Mindez nem hatotta meg a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottságot, amely korábban előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk terének átépítéséhez.

A 444 úgy tudja, hogy a szobor újbóli felállítása akár fél évbe is beletelhet: a szobrot előbb restaurálják, majd az új helyszín előkészítése után június 16-án, a mártír miniszterelnökének kivégzésének (1958) és újratemetésének (1989) évfordulóján állítják fel.

Ugyanakkor a hírportál szerint az új, Jászai Mari téri helyszín még egyáltalán nem biztos.

A szobor pénteki lebontásáról Jánosi Katalin mindössze annyit írt a Facebookon a Hvg.hu alapján, hogy

Egyelőre nem tudok megszólalni.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik