Belföld

Várbeli önkormányzati lakás a fideszes energetikai vezetőnek is: 3 milliós fizetés mellé 43 ezres lakbér

Az energetikai hivatal azért fizetne közpénzből a Budavári Önkormányzatnak 68 millió forintot, hogy az elnök legyen továbbra is egy 101 négyzetméteres, a Halászbástyához közeli lakás bérlője – írja a hvg.hu a birtokába került javaslat alapján.

Ebből kiderül, hogy a korábban fideszes országgyűlési képviselőként tevékenykedő elnök, Dorkota Lajos már kinevezése óta használhatja a 153 millió forintra becsült ingatlant Orbán Viktor hivatalának köszönhetően.

Az elnök fizetése csaknem 3,3 millió, de még a várbeli lakás kedvezményes, 42 ezer forintos bérleti díját is a hivatal állja. Az energetikai hivatal szerint az elnököt egy miniszteréhez hasonló juttatások illetik meg, de azt nem tudták megmagyarázni, miért nem találtak költséghatékonyabb megoldást, mint hogy egy jogért fizetnek ki ennyit.

A szóban forgó lakás a Halászbástyához közeli Fortuna utcában van. Az önkormányzati javaslatból az is kiderül, hogy kifejezetten erre a Fortuna utcai lakásra 1999-től kezdve a miniszterelnöki hivatalnak volt bérlőkijelölési joga. Így 2013-ban a kormány szervezete jelölte ki bérlőként az energetikai hivatal elnökét, ami egybeesik azzal, hogy Orbán Viktor ebben az évben, 2013. július 1-jével nevezte ki Dorkotát az energetikai hivatal elnökévé. Ez alapján úgy tűnik – jegyzi meg a cikk –, hogy a hazai energia- és közszolgáltatások piacát szabályozó hatóság első emberének így már 5 éve járt a várbeli lakás. Csakhogy „időközben jogszabályváltozás történt, ezért vált szükségessé a bérlőkijelölési jog ismételt megváltása” – olvasható a dokumentumban.

Az önkormányzat asztalán lévő javaslat lényege, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 68 millió forint megfizetése fejében kapjon bérlőkijelölési jogot a Fortuna utcai önkormányzati lakásra vonatkozóan – erről a határozati javaslatról szavaz csütörtök délután a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete.

A javaslatot Nagy Gábor Tamás polgármester nyújtotta be – aki maga is olcsón jutott önkormányzati lakáshoz a Várban –, így várhatóan a kormánypárti többségű képviselő-testület is simán rá fog bólintani a javaslatra.

Hátradőlhet a fideszes polgármester: még 5 évig lakhat az önkormányzat lakásában
Nagy Gábor Tamás „piaci áron” bérel ingatlan alig több mint ezer forintos négyzetméter áron a Várnegyedben.

Egyébként a „kijelölt bérlőnek” is kell havonta fizetnie, csakhogy úgynevezett költségelvű lakbért, ami a szociális-, illetve a piaci alapú bérleti díj mellett egy harmadik, köztes kategória. Ennek az összege jelenleg 425 forint per négyzetméter egy összkomfortos vagy komfortos lakás esetén. Vagyis miután 68 millió forint kifizetésével a hatóság megszerezte a bérlőkijelölési jogot, havonta kedvezményes, 42 925 forintos bérleti díjért lakhat a „kijelölt bérlő” a 101 négyzetméteres lakásban.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök átadja a kinevezési okmányt Dorkota Lajosnak, a Fejér Megyei Kormányhivatal korábbi vezetőjének a megyei kormányhivatalok vezetőinek kinevezése alkalmából tartott ünnepségen a Parlament Vadásztermében 2010-ben. (MTI / Beliczay László)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik