Belföld

Nem nyomoz tovább a rendőrség Nikola Gruevszki ügyében

Megszüntették a nyomozást a börtöntbüntetés elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök ügyében, mert nem történt bűncselekmény – írja a 444. Gruevszkit korrupciós ügyletek miatt ítélték el, majd 2018 novemberében hagyta el Észak-Macedónián, és magyar menedékjogot kapott.

Az erről szóló határozatban, amelyet Hadházy Ákos független parlamenti képviselőnek küldtek el, azt írják:

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy Nikola Gruevszki mind a magyar-szerb államhatáron történő belépéskor, mind pedig az azt megelőző határátlépések során érvényes, utazásra jogosító okmányokkal rendelkezett, továbbá a schengeni övezetbe történő beléptetése is a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt.

Gruevszkinek nem volt útlevele, mert azt még Észak-Macedóniában elvették tőle pont azért, hogy ne tudja elhagyni az országot, de a Készenléti Rendőrség tájékoztatásából nem derül ki, hogy akkor milyen jogszerű okmány volt nála.

A rendőrség szerint ezen kívül nem áll meg a jogellenes bevándorlás elősegítése nevű bűncselekmény, mert

Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásának lefolytatását külső szervezői tevékenység nem előzte meg, menekültügyi kérelmét önként, erre irányuló szervezői tevékenység nélkül nyújtotta be a magyar hatóságok előtt.

Ez ellentmond annak, hogy a politikus szökését magyar diplomaták segítették.

Kiemelt kép: Csanádi Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik