Belföld

Országos elfogatóparancsot adtak ki a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese ellen

Országos elfogatóparancsot és körözést adott ki a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese, Szarvas Szilveszter ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy, a Czeglédy-ügyhöz kapcsolódó rágalmazási ügyben. Szarvast arccal és névvel, személyes adataival a Police.hu körözési listájára is feltették a bűnözők közé.

Balsai István ügyvéd azóta megjelent a PKKB ügyeletes bírója előtt és a bírói szabálytalanságokat is ismertetve elérte, hogy február 19-én Szarvas Szilveszter ellen visszavonják az országos elfogatóparancsot.

A történet előzménye, hogy Szarvas Szilveszter még 2017 júniusában írt egy cikket a Czeglédy-ügyben, amelyet rágalmazás miatt beperelt az ügylet egyik, a cikkben szereplő érintettje. A feljelentés a bíróságra került, ahol békéltető tárgyalást is tartottak, amelyen Szarvas Szilveszter is megjelent. A békülés elmaradt, a feljelentésből bírósági büntetőügy lett.

Az első tárgyalást 2018. október 12-ére tűzte ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság, azonban itt a pesti srácokos székelyföldi elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni, amit előre jelzett is Balsai István, az ügyvédje.

Ezek után sem Szarvas Szilveszter, sem pedig ügyvédje nem kapott újabb idézést a bíróságtól, hanem mint utólag kiderült – idézve a PS.hu cikkét – „az ügyben eljáró Tömöry Ágnes bíró idézés nélkül, teljesen szabálytalanul és aránytalanul kollégánk rendőrség általi előállítását kérte 2019. január 23-ra, az újabb tárgyalásra. Szarvas Szilvesztert aznap lakcímén kereste a rendőrség, hogy előállítsa, de hétköznap lévén kollégánk nem otthon, hanem munkahelyén, a szerkesztőségben tartózkodott és dolgozott, így a rendőrség nem tudta előállítani és a bíróságra vinni. (A család egyébként a nap szinte teljes egészében otthon tartózkodott, rendőrökkel nem találkoztak”.)

A sikertelen előállításból lett aztán körözés.

A Pesti Srácok cikke az eset ismertetése után kifejti, hogy abból adódhatnak ilyen visszás, a sajtómunkások életét megnehezítő helyzetek, hogy a rágalmazás Btk-tényállásként létezik. Miközben – ahogy írják – „a munkájukat végző újságírók kriminalizálására, börtönnel való fenyegetésére ráadásul semmi szükség, hiszen a rágalmazáson kívül több tucatnyi más törvényi hely: a Polgári törvénykönyv megannyi személyiségi jogot védő, sok millió forintos kártérítéssel fenyegető tényállása, továbbá a bírságot, helyreigazítást lehetővé tevő Médiaalkotmány és Médiatörvény amúgy is szinte korlátlan és egyoldalú lehetőséget nyújt egy-egy médiamunkás vagy szerkesztőség megregulázására”.

Frissítés: A Főváros Törvényszék hosszú közleményben, tételes cáfolta a Pesti Srácok cikk állításait.

Kiemelt kép: Szarvas Szilveszter újságíró, riporter és tudósító rajongói és tisztelői/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik