Belföld

Fővárosi Törvényszék: Valótlanságok sorát állítja a Pesti Srácok

Elfogadhatatlannak, nonszensznek, s újságírói túlkapásnak tartjuk mindazt, ami a terjedelmes cikkben olvasható. Megdöbbentő számunkra az, hogy szabálytalan bírói húzásokkal, jogkörrel és hatalommal való visszaéléssel, közéleti elfogultsággal, s alkalmatlansággal vádolnak egy a jogszabályokat betartó bírót – anélkül, hogy a konkrét ügyre vonatkozóan a bíróságtól is információkat kértek volna. Az újságírók pártállami módon történő kriminalizálásáról, s üldöztetéséről írni egy olyan cikkben, amely szinte kizárólag valótlan állításokat közöl számunkra némileg visszásnak tűnik

– írta közleményében a Fővárosi Törvényszék a Pesti Srácok cikkére reagálva, amelyben azt magyarázták a kormánypárti újságírók, hogy a portál főszerkesztő-helyettesére nem kellett volna országos elfogatóparancsot kiadni.

Országos elfogatóparancsot adtak ki a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese ellen
A portál ügyvédje elérte, hogy vonják vissza Szarvas Szilveszter körözését

A közleményben tételesen felsorolták, hogy szerintük miben csúsztatott a Pesti Srácok:

  • Az eljárásban 2018. október 12-re kitűzött tárgyalási napra szóló idézést Szarvas Szilveszter élettársa átvette, annak kézbesítése szabályszerű volt.
  • Nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása sem, hogy dr. Balsai István Szarvas Szilveszter távolmaradását előre kimentette volna.
  • Az első tárgyalás időpontjában dr. Balsai István az ügyre meghatalmazással még nem is rendelkezett, az iratokhoz becsatolt meghatalmazása ugyanis csak 2019. február 18-án kelt.
  • Az október 12-re kitűzött tárgyaláson Szarvas Szilveszter nem jelent meg, távolmaradását az újságcikkben foglaltakkal szemben nem mentette ki sem előzetesen – sem pedig az elfogatóparancs kibocsátásáig utólagosan.
  • A bíró jogszerűen rendelte el a rendőri elővezetést október 30-án – addig várt ugyanis arra, hogy Szarvas Szilveszter kimentse magát.
  • A 2019. január 23-ra kitűzött tárgyaláson Szarvas Szilveszter rendőri elővezetése nem vezetett eredményre, a bíró azonban – bevárva a sikertelen rendőri elővezetésről készült jelentést – csak 2019. február 18-án, a jogszabályoknak megfelelően bocsátotta ki az elfogatóparancsot.
  • Az elfogatóparancs kibocsátását követő napon, azaz 2019. február 19-én 0 óra 59 perckor elektronikus úton érkezett dr. Balsai Istvántól az a tájékoztatás, hogy a kitűzött új határnapon Szarvas Szilveszter meg fog jelenni, és kéri az elfogatóparancs visszavonását.
  • Egyébiránt csak ekkor adott tájékoztatást arról, hogy az október 12-i tárgyalás időpontjában Szarvas Szilveszter külföldön tartózkodott.
  • 2019. február 19-én délelőtt jelentkezett Szarvas Szilveszter a bíróságon, és csak ekkor csatolta a Balsai Ügyvédi Irodának szóló, s előző nap kelt meghatalmazását.
  • Ugyanezen a napon az ügyeletes bíró az elfogatóparancsot visszavonta – a visszavonás a személykörözés részletes listába 2019. február 19-én 12 óra 34 perckor bejegyzésre került. Az, hogy ezt követően mikor történik intézkedés a rendőrségi körözési lista frissítéséről, kívülreked a bíróság intézkedési körén.

Amennyiben a Törvényszék állításai fedik a valóságot, úgy a Pesti Srácok cikkéből nehéz igaz állításokat kiemelni.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik