Belföld

Edzőteremben készül a szívműtétjére M. Richárd

Edzőteremben készül a hamarosan sorra kerülő szívműtétjére M. Richárd. A Pestisrácok információi szerint a Dózsa György úti halálos baleset egyik vádlottja egy XIII. kerületi konditeremben emelgette a súlyokat. A lap szerint M. Richárd legutóbb csütörtök délelőtt járt az ismert budapesti edzőteremben.

Megkerestük az érintett konditermet, hogy milyen gyakori vendég náluk M. Richárd. A pultostól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a vendégekről nem adhatnak ki semmilyen információt. M. Richárd jogi képviselője pedig nem szerette volna kommentálni a dolgot.

M. Richárd az Indexnek elismerte, hogy valóban járt a konditeremben. Elmondása szerint 5-5 kg-os súly volt azon a gépen, amit átmozgatáshoz használt. Orvosa azt mondta neki, arra figyeljen, hogy a pulzusa ne menjen 100 fölé, erre pedig odafigyel. Azt mondta,  hogy a városmajori szívklinikán már ki is tűzték a műtétje időpontját, ami két hét múlva lesz.

Az ügyben eljáró nyomozási bíró az alábbi orvosszakértői vélemény alapján döntött a letartóztatás megszüntetéséről:

A szakértői vélemény szerint M. Richárd a szív bal kamrájából kiinduló főverőér szájadékában lévő billentyű elégtelen működésében szenved. Ezen kórállapot megoldása nyitott szívműtét keretében az aorta billentyű cseréje, műbillentyű beültetése.

A szakértői vélemény szerint M. Richárd jelenleg nincs az életét közvetlenül veszélyeztető állapotban, azonban a betegségének progressziója az elkövetkező hónapokban felgyorsulhat, és ezzel együtt potenciálisan az életét közvetlenül veszélyeztető, akár halálos kimenetelű szívritmus zavarok is jelentkezhetnek.

Az M. Richárd képviseletét ellátó ügyvédi iroda közleménye szerint amennyiben a tervezett szívműtét a következő hónapokban nem történik meg a vádlott maradandó szívizom károsodást fog szenvedni, illetve lehetséges közvetlen életveszélyes állapot kialakulása is. A szakértői vélemény szerint M. Richárd jelenleg képes személyesen megjelenni a tárgyaláson, azonban az ezzel járó fokozott pszichés megterhelés hirtelen állapotromláshoz vezethet. A szakértő véleménye szerint a fent írt műtétet az elkövetkező néhány hónapon belül el kell végezni.

A Büntetés-végrehajtás Központi Kórházának főigazgató főorvosa pedig arról tájékoztatta a bíróságot, hogy a tervezett műtét a Városmajori Szív és Érsebészeti Klinikán kihelyezéssel oldható meg a részükről, a műtétet követő rehabilitáció a büntetés-végrehajtás keretein belül nem biztosítható.

A fent írtakra figyelemmel a bíróság felülvizsgálta az M. Richárddal szemben alkalmazott személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedést, és arra jutott, hogy egészségi állapotára tekintettel letartóztatás helyett bűnügyi felügyelet elrendelésének van helye.

A bíróság vizsgálta a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásának lehetőségét is a magatartási szabályok megtartásának biztosítására, azonban a rá váró műtétet előkészítő műszeres orvosi vizsgálatok, valamint maga a műtét miatt ennek alkalmazását körülményesnek ítélte meg, ezért azt mellőzte. Így pedig M. Richárd ezek szerint konditerembe is simán elmehet, ha akar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik