Belföld

A NAV elnökére hivatkozva kért 300 milliót, hogy törölje egy cég adósságát

Befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki a NAV elnökére hivatkozva akart szerezni több százmillió forintot.

A vádirat szerint egy felszámolás alatt álló céget képviselő felszámoló  adó-visszaigénylés iránti kérelmet nyújtott be az adóhatósághoz. A kérelem teljesítése előtt a NAV ellenőrzést folytatott le a felszámolás alatt álló cégnél és jelentős fizetési kötelezettséget állapított meg, adóhiány, bírság és pótlék jogcímén

A 46 éves férfi felvette a kapcsolatot a felszámolást folytató cég egyik tulajdonosával, akivel közel két évvel ezelőtt találkozott a XII. kerületben. A férfi a találkozón valótlanul azt állította magáról, hogy az adóhatóság elnökének a ,,jobbkeze” és el tudja intézni, hogy a felszámolás alatt álló cég fizetési kötelezettséget töröljék, és az adó-visszaigénylést jóváhagyják. A színlelt befolyás érvényesítéséért cserébe a férfi mintegy 300 millió forintot kért.

A felszámolást végző cég tulajdonosa az ajánlatot nem fogadta el. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy nem ismerte a NAV elnökét,és  vele semmilyen kapcsolatban nem állt. A 46 éves férfi célja kizárólag a megtévesztő, jogtalan haszonszerzés volt.

A férfi akár öt év börtönt is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik