Belföld

Önbíráskodás Szolnokon: eltört a karján egy viperát, majd leszakította az egyik ujjpercét

A Szolnoki Törvényszék ítéletével jogerősen lezárult annak a harmincas éveiben járó férfinak a büntetőügye, aki csaknem másfél éven át tartott rettegésben egy férfit, mert állítólag tartozott neki. Amikor a vitájuk verekedéssé fajult, eltört a karján egy viperát és leszakította az áldozata egyik ujjpercét.

A férfi tíz évvel ezelőtt 200 ezer forint kölcsönt kért a későbbi áldozatától. Nem tudta visszafizetni, ezért, hogy pénzhez jusson, és tartozását is kiegyenlítse a csaknem 1 millió forintos aranyláncát 300 ezer forint zálogkölcsön ellenében zálogba adta.

Tartozását pedig a későbbi áldozata felé úgy rendezte, hogy a zálogjegyet átadta neki, azzal, hogy ha kiváltja a zálogból, megtarthatja a nyakláncot. A férfi élt a lehetőséggel, kiváltotta az aranyláncot, és az ügyet lezártnak tekintette.

Fél tíz évvel később a férfi fenyegetni kezdte, hogy ha nem fizet neki 600 ezret, akkor elveri. Később 200 ezerre „csökkentette” a követelését, és az ismerősein keresztül üzengetett neki. 2015 tavaszán Szolnokon találkoztak.

Kölcsönösen fenyegették egymást, majd a harmincas férfi elővett egy viperát és lesújtott az ismerősére. Akkora erővel, hogy a védekező férfi karján a fémbot összetört. A verekedés odáig fajult, hogy az áldozat elvesztette az egyik ujjpercét.

A férfit kórházba vitték. Az őt ellátó orvos hivatalból értesítette a rendőrséget, ahol ismeretlen tettes ellen indult büntetőeljárás, mert a férfi nem nevezte meg az elkövetőt. A férfi még ezt követően is hónapokig rettegésben tartotta az ismerősét, aki akkor fordult csak a rendőrséghez, amikor már azzal fenyegette, hogy megöli.

A büntetlen előéletű férfit zsarolás és marandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 5 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélték elsőfokon.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék súlyosított a minősítésen és az ítéleten is.  Önbíráskodás miatt 2 év felfüggesztett helyett 3 év végrehajtandó börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik