Belföld

Alacsony bérekkel kényszerítik túlórára a dolgozókat a BKV-s szakszervezet szerint

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója még decemberben ígéretet tett arra, hogy a közlekedési vállalatnál január végére megkötik a bérmegállapodást a dolgozókkal, ennek azonban egyelőre se híre, se hamva. Az egyik legtekintélyesebb budapesti közlekedési szakszervezet vezetője viszont nem örül a tétovázásnak. Naszályi Gábor szerint ahelyett, hogy az embereket megpróbálják belekényszeríteni a túlórázásba, béremelésre és élhető fizetésekre lenne szükség – írja cikkében az Alfahír.

Visszalépés történt a bértárgyalások menetében

– foglalta össze az Alfahír érdeklődésére a helyzetet az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke.

Január 16-án már arról szóltak az ígéretek, hogy a vállalat a hónapban teszi majd meg a szükséges béremelési kiajánlást. Azaz fél hónap alatt semmi sem történt.

„A dolgozók nagyon várják a béremelést, ám ha ez nem történik meg belátható időn belül, akkor az elmúlt két év javuló létszámhelyzete a visszájára fog fordulni, és ismét nem lesz elég járművezető” – fogalmazott Naszályi. Hozzátette: a karbantartói munkakörökbe már most sincs elegendő szakember.

Az EKSZ vezetője szerint a késlekedés oka az lehet, hogy a nagy foglalkoztató cégek egymásra várnak. Meglátása szerint a MÁV és a Volán a 2017-ben kötött hároméves megállapodásokra mutogat, amiben csak 5 százalékos béremelésről van szó. A BKV-nál viszont nem kötöttek ilyen szerződést, ami Naszályi szerint számukra még kedvező is, hiszen a BKV-dolgozók 15 százalékos emelést szeretnének kiharcolni maguknak.

A normális foglalkoztatásban és nem pluszmunka keretében kellene megfizetni a dolgozókat

– jelentette ki a szakszervezeti vezető. Az EKSZ első embere szerint a dolgozók most azt látják, hogy sokkal kevesebb pénzt visznek haza, hogyha nem vállalják be a szabadidejük rovására a többletmunkát.

„Pont ez a baj a rabszolgatörvénnyel: ha az alacsony bérek miatt valaki csak akkor tud életben maradni, ha többet dolgozik, akkor nyilván több munkát fog vállalni, de ez nagyon rossz irány, mert nem a munkavállalók szabad döntésén alapul. Holott épp ezt a kiszolgáltatottságot kéne csökkenteni” – mondta Naszály, hozzátéve, hogy  konföderációs szinten, a Magyar Szakszervezeti Szövetség keretében folytatódni fognak a rabszolgatörvény elleni tüntetések, melyek szervezésében elnökségi tagként ő maga is részt vesz.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik