Belföld

Ukrán nyugdíjmutyi – még klónok is felbukkantak

Január 28-áig 370 nyomozás indult, 156 ügyben emeltek vádat - közölte Polt Péter.

Vadai Ágnes a legfőbb ügyészt kérdezte arról, hol tart a nyomozás azokban az ügyekben, amikor ukránok fiktív lakcím alapján magyar nyugdíjat kaptak. A Demokratikus Koalíció politikusa emlékeztetett rá, hogy magyarországi polgármesterek, köztisztviselők is segítettek a csalásban, visszaélések történtek az egyszerűsített honosítással is, amellyel

az uniós vizsgálatok szerint ezres nagyságrendben sikerült a schengeni övezetre szabadítani orosz és ukrán nemzetiségű terroristákat, emberkereskedőket, drogdílereket, pénzmosókat és más bűnözőket.

300 ezres nyugdíjt szerezhetnek olyanok, akik nem is Magyarországon élnek
A Célpont szerint dübörög a nyugdíjturizmus.
Több mint 13 milliárd forint megy ukrán, orosz nyugdíjasokra
Egy 53 éves egyezmény alapján jár nekik.

Magyar állampolgárságot kaptak olyanok is, akik még az egyszerűsített honosítás magyar nyelvtudásra vonatkozó feltételét sem teljesítették, mégis választójoghoz jutottak, az országgyűlési választások és az országos népszavazások eredményét is jogosulatlanul befolyásolhatták – írta az ellenzéki politikus, aki szerint ez fölveti egyebek mellett a csalás, költségvetési csalás, közokirat-hamisítás, választás rendje elleni bűncselekmény, embercsempészés alapos gyanúját.

Ezért arra várt választ Polt Pétertől:
1. Indult-e, és hány esetben indult nyomozás a fenti ügyekben?
2. Sikerült-e, és hány esetben sikerült bűncselekmény alapos gyanúját megállapítani?
3. Született-e, és hány ügyben vádemelési javaslat?
4. Született-e, és hány ügyben vádemelés?
5. Eljutott-e, és hány ügy jutott el bírói szakba?
6. Született-e már, és hány ügyben ítélet?
7. Kaptak-e olyan utasítást magyar nyomozó hatóságok, hogy ezeket az ügyeket mielőbb le kell zárni és ezekben az ügyekben a továbbiakban nyomozás nem folytatható?

A legfőbb ügyész válaszában azt írta, hogy az ukrán állampolgárok honosítása, magyarországi letelepedése ügyében

január 28-ig 370 nyomozás indult.

Jelenleg 60 nyomozás folyik, 32 ügy felderítési szakban, 27 vizsgálati szakban van, egy nyomozást pedig az ügyészség végez. 157 ügyben éltek vádemelési javaslattal, január 28-ig 156-ban vádat is emeltek, a bíróságok pedig 108 ügyben hoztak ítéletet, amelyek közül kettő még nem jogerős.

A legtöbbször egyébként azért indult eljárás, mert a kérelmező a magyar nyelv ismerete nélkül is megkapta az állampolgárságot, de arra is volt példa, hogy klónnal helyettesítette magát az igénylő, egy magyarul tudó jelent meg a konzulátuson, de a nyelvet nem beszélő kapott állampolgárságot. Ez történt az útleveleknél is – közölte Polt Péter. A fiktív lakcímeknél az ingatantulajdonosok fiktív adatokkal adtak be lakcímbejelentő lapokat, így valótlan adatak kerültek be a hatósági nyilvántartásba.

Gyurcsány ráérzett: sokan elvennék a határon túliak jogait
70 százalék nem ért vele egyet, 40 százalék el is venné a határon túli magyarok szavazati jogát. A társadalom negyede az állampolgárságtól is megfosztaná a 2010 óta honosított egymillió embert.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik