Belföld

Még senki nem fizetett Soros-adót 

Az adóhatóság egyetlen szervezetről sem állapította meg, hogy azt fizetnie kell.

A Népszava közérdekű adatigénylésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt válaszolta, még senki nem nyújtotta be a bevándorlási különadó bevallására szolgáló nyomtatványt és a  különadó bevételi számlájára sem történt befizetés. Tavaly érkezett  ugyan egy 100 ezres befizetés a különadós számlára, de az is tévesen.

Kiderült, hogy az úgynevezett „migránsadóról” szóló rendelet tavaly augusztusi hatályba lépése óta egyetlen civil szervezetről sem állapították meg, hogy segíti a bevándorlást, január közepéig ellenőrzést sem rendeltek el „bevándorlási különadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek” bevallási kötelezettségeinek teljesítése miatt.

A Migration Aid-del és a Menedék Egyesülettel szemben tavaly indítottak úgynevezett „támogató eljárást”, hogy tisztázzák, az adó hatálya alá esnek-e, de a törvényes határidő lejárta után sem tudtak döntésre jutni.

Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója szerint az ok az lehet, hogy rájöttek,

a bevándorlási különadóról szóló rendeletet nem lehet érvényesíteni.

A Velencei Bizottság állásfoglalása után – amely szerint azt hatályon kívül kell helyezni – arra lehet számítani, hogy a kormány eltünteti a rendelkezéseket az adótörvényből, de még ki kell találniuk, miként jönnek ki komolyabb arcvesztés nélkül a dologból.

Jön a Soros-adó és megy a határra
A bevétel csak határvédelmi feladatokra költhető. Közeleg az első fontos határidő. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik