Gazdaság

Jön a Soros-adó és megy a határra

A bevétel csak határvédelmi feladatokra költhető. Közeleg az első fontos határidő.

A Magyar Időknek Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője azt mondta, hogy a Soros-adóként is emlegetett bevándorlási különadó hatálya alá eső szervezeteknek augusztus 25-ig kell bejelentkezniük a NAV-nál, szeptember 15-ig az első adóbevallásukat is le kell adniuk.

A NAV pontosan úgy jár el, mint bármely adónemnél és adózónál: tájékoztat, ellenőriz és – ha kell – szankcionál, ugyanolyan eszközökkel fog érvényt szerezni a rendelkezéseknek, mint a többi köztehernél – tette hozzá.

A pénzügyminisztériumi államtitkár szerint az adóbevallás helyes kitöltésében és bármilyen különadót érintő kérdésben segítenek.

A NAV honlapján a szabályokról részletes tájékoztatót tett közzé, amely – tekintettel a külföldi érintettekre is – a napokban angolul is elérhető lesz. A jogszabály szerint adózni kell a bevándorlást segítő tevékenység, szervezet anyagi támogatásakor.

A bevándorlási különadóból befolyt pénz csak határvédelmi feladatokra használható fel.

Az államtitkár emlékeztetett rá, a bevándorlás segítésének számít a médiakampányok, médiaszemináriumok megtartása is, a hálózatépítés és -működtetés, a migrációt pozitív színben feltüntető propagandatevékenység, ha a cél a bevándorlás ösztönzése.

A terhet elsősorban annak a szervezetnek kell megfizetnie, amelyik a támogatást nyújtja, a bevallásról pedig nyilatkoznia kell a támogatott számára is. Ha az adófizetés és a nyilatkozattétel elmarad, akkor a bevándorlást segítő szervezet válik adóalannyá.

Az adót a támogatónak az anyagi támogatás – az átutalt pénz, az átadott ingóság – összege, értéke után kell fizetnie. Ha a támogatott válik adóalannyá, akkor a terhet a bevándorlást segítő tevékenység költsége után kell kiszámítani. Az adó mértéke 25 százalék.

Pártot alapít a Migration Aid
Így tudják kikerülni, hogy ne vonatkozzon rájuk a bevándorlási különadó.

Kiemelt fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik