Belföld

Karácsony Gergely óriási fölénnyel nyerte a baloldali előválasztást

Vasárnap délután lezárult a kétszereplős baloldali előválasztás, amelynek nyertese nagy fölénnyel Karácsony Gergely a Párbeszéd képviselője lett. Az eredményeket Szigeti Péter egyetemi tanár, az Országos Választási Bizottság (OVB) egykori elnöke ismertette. E szerint összesen 34214-en szavaztak a budapestiek közül. Mindössze 81 szavazat volt érvénytelen.

Karácsony Gergely valamivel több mint 27 ezer szavazatot kapott, míg a szocialista Horváth Csabára 6535 voks érkezett. 

Horváth Csaba, miután gratulált Karácsony Gergelynek azt mondta, tisztességes verseny volt. Szerinte Budapest megmozdult, az előválasztás arra mutat, hogy a fővárosi választók saját kezükbe vették sorsukat. A szocialista politikus – felajánlva támogatását – így zárta szavait:

A mai naptól Karácsony Gergely mögött állok.

Karácsony Gergely szerint Budapest történelmi győzelmet aratott a Fidesz megosztó politikáján és azon törekvésén, hogy leszoktassa az embereket a politizálásról. Ez az új ellenzéki politika napja, létrehozzák az egységet a Fidesszel és Tarlós Istvánnal szemben, megvalósítják:

A hatalom embere ellen az emberek hatalmát

– fogalmazott Karácsony.

Hozzátette:

Ennek a napnak nincsen vesztese, csak a Fidesz. Győztese a sok ezer állampolgár, aki eljött szavazni, és győztesek mindazok, akik változást akarnak.

A két politikus részvétele mellett zajlott előválasztás január 28-án indult és február 3-ig lehetett leadni a voksokat. A választok Budapest több pontján, köztéri sátrakban szavazhattak, de az MSZP, a Párbeszéd, a Szolidaritás és a DK irodáiban is le lehetett adni a voksokat. Aki az ajánlás időszakában regisztrált, online is szavazhatott; az érintettek kaptak egy kódot, ennek segítségével tudtak voksolni.

A választás tétje az volt, hogy a két baloldali főpolgármester aspiráns közül egy vegyen részt az előválasztás második körében, ahol az LMP támogatását bíró Puzsér Róbert, a liberális Sermer Ádám és a Momentum egyelőre ismeretlen jelöltje is rajtvonalhoz áll majd minden valószínűség szerint. Utóbbi egyelőre meglehetősen bizonytalan, a Momentum ugyanis Veiszer Alinda újságírót szerette volna indítani, ám ő nem vállalta. Ráadásul Puzsér kampánycsapata a minap kérdőjelezte meg Horváth Csaba szándékait, visszalépésre szólítva fel a szocialistát.

A cél az, hogy a főpolgármester választáson egy ellenzéki jelölt álljon fel Tarlós István fideszes főpolgármesterrel szemben, és az ellenzéki szavazatokat ne osszák meg. Horváth Csaba és Karácsony Gergely vitázott is egymással, amiből végül inkább Tarlós-gyalázó verseny lett.

Kiélezett Tarlós-gyalázó verseny lett az előválasztás balos fordulója
Az elő-előválasztáson Horváth Csaba és Karácsony Gergely csap össze. Vitáztak újra egyet úgy, hogy nem is vitáztak. Közben két nap alatt már kilencezer budapesti szavazott.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik