1,3 milliárdért figyeltetik a sajtót Orbán volt tanácsadójának cégével

Féltik a minőségi újságírást, Habony Árpád egykori üzlettársa jár jól a kormányzat érdeklődésével.
Kapcsolódó cikkek

2019-ben is folytatja kormányzati médiamonitoring szolgáltatását a Médianéző Kft. – ez derül ki abból a szerződésből, amelyet a Közbeszerzési Hatóság honlapjára töltöttek fel. A Nézőpont Intézet alá tartozó cég 1,3 milliárd forint plusz áfáért (bruttó 1,7 milliárd forintért) végez sajtófigyelést és kutatást az idén.

A Médianéző Kft. még 2015-ben nyert el egy gigantikus, 4,4 milliárdos közbeszerzési megbízást a fejlesztési tárcánál kormányzati médiamonitoring szolgáltatásra, a mostani megbízás ennek a szerződésnek a módosítása. Mivel az 2019-es megbízás értéke nem éri el a 2015-ben megkötött szerződés értékének 50 százalékát, nem volt szükség közbeszerzési eljárásra sem. Az új szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Médianéző Kft. 2018. december 18-án írta alá.

Győri Tibor államtitkárként nyilatkozik a sajtónak kinevezését követően a Sándor-palota épülete előtt.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Egészen pikáns, hogy a vizsgálandó területek hárompontos felsorolásának utolsó eleme így szól:

a jelentősen átalakult print sajtópiacon (Metropol, Népszabadság, Magyar Nemzet, Heti Válasz megszűnése) a bulvárújságok példányszáma emelkedett (Lokál, Ripost), amely a minőségi sajtó egyre szűkülő összesített elérésének vizsgálata mellett a bővülő bulvárfogyasztás részletes feltárását is szükségessé teszi.

A napi.hu cikke szerint a Médianéző végezte a kormányzatnak a médiafigyelést 2011. december 8-tól 2015. március 31-ig, nettó 1,327 milliárd forintért. A 2015-ös tender lezárásáig pedig szintén a Nézőponthoz köthető cégek kaptak megbízást médiafigyelésre és -kutatásra. Győri 2015 elején vette meg a Nézőpont Intézetet. A Miniszterelnökség volt jogi ügyekért felelős államtitkárának az alapító tulajdonos Mráz Ágoston Sámuel adta el a részvénytársaság 100 százalékos üzletrészét. A Nézőpont Csoport tavaly felvásárolta a médiapiaci elemzéssel, sajtószemlézéssel foglalkozó Observer Budapest Médiafigyelő Kft.-t.

A 2015-ben megkötött keretszerződés összértéke a 2019-re vonatkozó módosítással nettó 5,7 milliárd forintra nőtt.

Kiemelt kép: Ingyenes újságot osztogató szünidős diákok a Keleti pályaudvar csarnokában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba