Belföld

Maga Rákosi is elismerően tapsolna: jó híreket rendelt a kórházaktól a kormány

Központi utasításba adták, hogy a kórház-igazgatóknak heti két pozitív hírrel kell hozzájárulni az egészségügy imázsához.

A kórházak igazgatóit arra kötelezi a kormány, hogy heti két pozitív kicsengésű médiamegjelenést szállítson saját intézményéről – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, hogy ha a heti penzum elmarad, az intézmények vezetői figyelmeztetést kapnak a fenntartó hivataltól.

Hogy pontosan honnan indult a pártállami időket idéző ötlet, azt egyelőre nem tudni, az államtitkárság nem tudja, hogy a propagandagépezetben milyen szerepet szánnak ezeknek a híreknek – bár nem kell hozzá kvantumfizikusnak lenni, hogy vajon mi lehet a dolog hátterében így pár hónappal a választások előtt. Egyes kórházak már sajtófigyelést is rendeltek, a Népszava információi szerint néhol a kormányoldal kasszájába csorgatva némi bevételt a kormányközeli Nézőpont csoporthoz tartozó Médianézőt bízták meg a feladattal.

A lap megkérdezett néhány intézményvezetőt, akik elismerték, hogy valóban kaptak ilyen feladatot, de tavábbi nyilatkozatra nem voltak hajlandóak. A lap úgy fogalmaz, hogy azt azért érzékeltették, hogy

van gyakorlatuk az elhallgatásban

és a „hülye feladatok” teljesítésében. A legutóbbi sajtónyilvánosságot kapott ilyen feladat volt például, amikor az EMMI épp arra volt kíváncsi, hány ló (?!) van a kórházakban, később a lábtörlők számát kellett leadni, majd a kegyeleti szobák állapotát firtatták.

paci (ló, paci, )
Lovakat számolnak minden kórházban
Az egészségügyi intézményeknek össze kell számolniuk, hogy hány lovuk van összesen - írja a borsonline.hu.

A kórházak igazán nem mondhatják, hogy nem kapnak segítséget a pozitív hírek gyártásához, néhány hónapja ugyanis gyűjteniük kell és minden reggel le kell adniuk a fenntartónak az előző napi rendkívüli eseményeket. Ráadásul a kampányidőszakban

 

szinte naponta fordul meg fideszes képviselő, vagy jelölt valamelyik kórházban, hogy átvágjon egy nemzeti színű szalagot vagy ígérjen valami nagyot.

– írja a lap. Hogy miért van szükség minderre, azt aligha kell hosszan magyarázni bárkinek, ha mégis, erre érdemes nézelődni.

Kiemelt kép: Getty

Ajánlott videó

Olvasói sztorik