Belföld

Számvevőszék: A Jobbik elnöke félrevezeti a közvéleményt

„Az Állami Számvevőszék megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a Jobbik elnöke, valamint a párt parlamenti frakciója politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének, törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét” – kezdi közleményét az ÁSZ, amellyel arra reagáltak, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy saját megszűnéséről dönthet a Jobbik.

Saját megszűnéséről egyeztet a Jobbik
Újabb ÁSZ-büntetést kaptak. Már nagyjából egymilliárdot kellene fizetniük.

A megszűnés ötlete azért merült fel, mert a Számvevőszék újabb 273 millió forintra büntette az ellenzéki pártot tiltott pártfinanszírozás miatt.

2018 végén hasonló okból már 663 millióra büntette az ÁSZ a Jobbikot, így az új büntetéssel együtt közel egymilliárdot kellene fizetnie a pártnak. Mint Sneider elmondta, jelen pénzügyi helyzetükben erre semmilyen lehetőségük nincs.

Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?
Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

Az ÁSZ javasolja Sneider Tamásnak, hogy az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért

– írja az állami szervezet, hozzátéve, hogy az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlés választás kampánypénzeinek ellenőrzése során feltárta, hogy a Jobbik tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. Az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik a párttörvényben foglalt előírásokat megsértve összesen 136,4 millió Ft összegben tiltott támogatást fogadott el.

Sneider Tamás Jobbik-elnököt interjúban kérdeztük a Jobbik esetleges megszűnése után az ÁSZ újabb büntetéséről. Azt mondta, az egész ügy törvénytelen és abszurd.

Sneider Tamás: Szó sincs arról, hogy feloszlatnánk a Jobbikot
Telefonon értük el a Jobbik elnökét, miután bejelentette, hogy rendkívüli kongresszuson egyeztetnek a párt megszűnéséről.

Kiemelt kép: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke beszél az 54. Közgazdász Vándorgyűlésen. MTI Fotó: Bugány János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik