Belföld

Sneider Tamás: Szó sincs arról, hogy feloszlatnánk a Jobbikot

Telefonon értük el a Jobbik elnökét, miután bejelentette, hogy rendkívüli kongresszuson egyeztetnek a párt megszűnéséről. A pártelnök elmondta, hogy felszámoltathatják a pártot egy újabb százmilliós bírság miatt, amit az Állami Számvevőszék rótt ki rájuk. Abszurdnak nevezte, hogy lényegében a Magyar Postát és a NAV-ot vádolja az ÁSZ azzal, hogy támogatták az ellenzéki párt kampányát.

Arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy megszűnhet a Jobbik. Mekkora erre az esély?

Bármikor megszűnhet a Jobbik. Ha felfüggesztik az állami támogatásunkat, miközben folyamatosan fizetnünk kell az Állami Számvevőszék által ránk törvénytelenül kirótt bírság részleteit, akkor rögtön pénzügyi felszámolást indíthatnak a párt ellen. Ha egyszer késünk a részlettel, akkor az párt végét jelentheti. Ezen túl a Magyar Posta felé is van 48 millió forint tartozásunk, ami miatt szintén felszámolási eljárás indulhat.

Saját megszűnéséről egyeztet a Jobbik
Újabb ÁSZ-büntetést kaptak. Már nagyjából egymilliárdot kellene fizetniük.

Eddig miből fizették ezeket a részleteket?

Eddig halasztást kaptunk a részletfizetésre, viszont februárban el kellett kezdenünk fizetni a büntetést. A februári és már a márciusi részletet is befizettük a nekünk járó állami támogatásból, amelynek egy részét átutalták a számlánkra. Arra számítottunk, hogy ezekből a részletekből törlesztünk majd két éven át.

Ha törvénytelennek tartják a bírságot, akkor miért fizetnek?

Más esetben felszámolhatnák a pártot. A szükséges jogi lépéseket megtettük, a strasbourgi bíróságon vizsgálják az ÁSZ-büntetés jogszerűségét, de ennek sincs halasztó hatálya.

Más jogi lépéseken gondolkoznak?

Magyarországon a számvevőszékkel kapcsolatban van az a kuriózum, hogy nincs fellebbviteli joghatóság, ahová fordulni lehetne. A Magyar Államkincstár támogatást felfüggesztő határozatával szemben még megfontolunk esetleges jogi lépéseket.

Egészen pontosan miért mondta ki ismét az ÁSZ, hogy tiltott párttámogatásban részesült a Jobbik?

Lényegében ugyanaz történt, mint 2018 végén. Az ÁSZ észrevételeire egy 624 oldalas beadvánnyal reagáltunk, amiben jeleztük hogy szerintünk miben tévednek. Különösen figyeltünk rá, hogy ezt a beadványt a lehető legprofibb jogászokból, és más szakemberekből álló stáb állítsa össze. A számvevőszék ezt a beadványt válaszra sem méltatta.

A számvevőszék azt állítja, hogy a NAV-tól és a Magyar Postától fogadtunk el kampánytámogatást.

A NAV és a Posta támogatta a Jobbik kampányát? Hogyan és miért?

Természetesen abszurd a felvetés, egyértelműen a Jobbik ellehetetlenítése áll a háttérben. Az ÁSZ azt kifogásolta, hogy a NAV egy 2020-2021 környékén esedékes befizetésű számlát állított ki Facebook-költésekről. A Magyar Posta felé pedig beszállítási hitelünk áll fenn, ami a számvevőszék szerint tiltott kampánytámogatásnak számít. Ha ez igaz, akkor az ÁSZ-nak hűtlen kezelés miatt hivatalból fel kellene jelentenie a NAV-ot és a Postát. Ha viszont nem találják bűnösnek az állami céget és az állami intézményt, az közvetetten a mi igazunkat igazolja. Miért támogatná Tállai András (államtitkár, a NAV akkori vezetője – a szerk.) a Jobbik kampányát?

Erre nem tudok válaszolni. A Jobbik megszűnéséről a rendkívüli kongresszuson dönthetnek, aminek az összehívását ma jelentette be. Mikor lesz ez megtartva?

Összehívhatnám rögtön elnökként, de az elnökséggel egyeztetünk először, hogy mikor lenne a legésszerűbb megtartani. 2-3-4 héten belül. Viszont azt szeretném tisztázni, hogy

szó sincs arról, hogy feloszlatnánk a Jobbikot.

Arról van szó, hogy felszámolhatják a pártot, ha csődbe kerül. A kongresszuson arról fogunk egyeztetni, hogy milyen lépések szükségesek ebben a helyzetben, hogy folytatható legyen a nemzeti ellenállás.

És milyen lépések?

Ez egyelőre maradjon az én titkom.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik