Vádemelés a Quaestor-ügy soltvadkerti szálában

A Fővárosi Főügyészség öt ember ellen nyújt be vádiratot, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és pénzmosás miatt.

A 2016 -os vádirat szerint T. Cs. és társai 2007-től 2015-ig olyan bűnszervezetet működtettek, amely a mintegy 47 társaságból álló Quaestor cégcsoport befektetőinek – többek között – a valóságban nem létező értékpapírokat is értékesített.

A csütörtökön a Kecskeméti Törvényszékre benyújtandó vádirat  lényege, hogy T. Cs. (IV. rendű vádlott) még 2004 tavasza előtt megállapodott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőjével, az I. rendű vádlottal, hogy egymásnak kölcsönösen előnyös, de jogellenes – egyben korrupciónak minősülő – gazdasági tevékenységet folytatnak.

T. Cs. vállalta, hogy a Quaestor cégcsoporton keresztül, a Takarékszövetkezet vagyonából folyamatosan finanszírozza az I. rendű vádlott fiának, a II. rendű vádlottnak a cégét, amit színlelt értékpapír-vásárlásokkal lepleznek.

Cserébe a Takarékszövetkezet vezetője vállalta, hogy esetenként a Quaestor csoport kötelezettségeinek teljesítéséhez forrásokat is biztosít a Takarékszövetkezet pénzéből. Ezért ellenszolgáltatás nem volt, így a Takarékszövetkezetnél vagyoni hátrány keletkezett.

A megállapodása alapján a Quaestor csoportnál is meg kellett teremteni az előfeltételét, hogy a Takarékszövetkezettől érkező pénzeket a II. rendű vádlott cégének látszólag törvényesen adják tovább. Úgy döntöttek, hogy egy, T. Cs. által irányított cég többségi tulajdont szerez a II. rendű vádlott cégében és tőkét emel. A tőkeemelés forrása a Takarékszövetkezettől származó, fiktív értékpapírügylettel palástolt pénz volt.

A Takarékszövetkezet vezetője az ügyletbe egyik vezető pozícióban dolgozó beosztottját, a III. rendű vádlottat. Ő írta alá a színlelt értékpapír-vásárlásokra vonatkozó adásvételi szerződéseket és átutalási megbízásokat, vezette a fiktív értékpapírok nyilvántartását. Az elkövetésben részt vett a Quaestor-csoport gazdasági vezetője is.

A vádlottak 2004 áprilisa és 2010 márciusa között összesen több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a Takarékszövetkezetnek, amelyből több mint 500 millió forintnak az eredetét leplezték fiktív jogcímmel végrehajtott átutalásokkal és a házipénztárból való kivétellel.

Nagyon hosszú a bűnök listája

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés,  bűnszervezetben, üzletszerűen és különösen nagy értékre, befektetési vállalkozás vezető tisztségviselőjeként elkövetett pénzmosás és más bűncselekmények miatt nyújt be vádiratot a Kecskeméti Törvényszékre.

A vád tárgyává tett bűncselekmények büntetési tételének felső határa – a bűnszervezetre és a halmazati szabályokra figyelemmel – huszonöt év.

A Fővárosi Főügyészség indítványozza, hogy az eljárást a Kecskeméti Törvényszék egyesítse egy olyan, előtte folyamatban lévő ügyhöz, amely jelen üggyel személyi és tárgyi összefüggést mutat.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73904809, Miut·n kedden besz·moltunk rÛla, hogy MÈsz·ros Lırinc milli·rdos felcs˙ti v·llalkozÛ kisebbik l·nya Ès annak fÈrje ÈrdekeltsÈgÈbe ker¸lt egy impoz·ns budaligeti villa, Kar·csony Gergely az MSZP-P·rbeszÈd fıpolg·rmester-jelˆltje Ès Kunhalmi ¡gnes szemÈlyesen kereste fel az ingatlant, hogy a Tiborcz-adÛrÛl szÛlÛ csekket ·tadja a tulajdonosoknak. T·rkony utca 83-85., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.