Belföld

38 műalkotást kölcsönöz Orbán puritán hivatala a Szépművészeti Múzeumból

2023-ig szól a megállapodás.

Miközben nem győzik hangsúlyozni a kormány részéről, hogy mennyire puritán a Várban több milliárd forintért kialakított új miniszterelnöki hivatal, az Átlátszó cikke szerint a Magyar Nemzeti Galériából 34 festményt és négy szobrot kölcsönöztek Orbán Viktorék számára. Ezt az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött szőnyegek egészítik ki.

Az oknyomozó portál december végén közadatigénylésben kérte a Magyar Nemzeti Galériától és az Iparművészeti Múzeumtól a Karmelita kolostorba kölcsönadott műtárgyak listáját, de erre mindkét intézmény azt válaszolta, hogy nem tudják, mely tárgyak kerültek oda. Egy újabb adatigényléssel a Magyar Nemzeti Galéria irányítását ellátó Szépművészeti Múzeumhoz fordultak, kikérték az összes, 2015 és 2018 között kölcsönadott műtárgy listáját, így sikerült hozzájutni az információhoz.

A Várgondnokság Nonprofit Kft. 2018. november 28-tól 2023. december 31-ig összesen 38 műtárgyat kölcsönzött, aminek tárolási helye ez idő alatt a Színház utca 5-7., vagyis az új miniszterelnöki hivatal. Az Átlátszó a műtárgyak teljes listáját közli, köztük vannak Feszty Árpád, Mednyánszky László, Vaszary János és Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásai.

Az Átlátszó megjegyzi: néhány órával azután, hogy a Szépművészeti Múzeum elküldte a listát, a kormánypárti Origón mintegy „megelőző csapásként” cikk jelent meg arról, hogy a múzeumi műtárgyak kikölcsönzése egész Európában bevett gyakorlat, „hiába vitatják ennek jogosságát egyes médiumok”, de a miniszterelnöki hivatalról egy szót sem ejtenek. (Fotó: MTVA / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik