Belföld

Csak itt, csak most, csak téged, átverünk! Újabb csaló webáruház után nyomoz a rendőrség

Magyarországon és Horvátországban is nyomoznak egy angliai központú, ám magyar webáruház átverései miatt, melynek tagja Európa-szerte akár 2500 embert is becsaphattak. Magyarországon legalább kétszáz vásárlót károsítottak meg összesen csaknem 20 millió forint értékben. A webáruházat üzemeltető cég egy budapesti székhelyszolgáltatóhoz volt bejelentve a legutóbbi időkig, a társaság vezetőjének bejelentett lakcíme pedig egy romos esztergomi házban van. A webshop gyakorlatilag elérhetetlen, a feljelentések pedig egymás után érkeznek a rendőrséghez.

Áruházunkban lehetőség van banki átutalásra, bankkártyás fizetésre, többféle elektronikus fizetésre. A vásárlás teljes összegét előre kell teljesíteni, utánvétel nincs.

Még ez a „tájékoztatás” sem keltett elegendő gyanút abban a (legalább) kétszáz emberben, akik az Euro Shop Market nevű webáruháztól rendeltek különböző elektronikai eszközöket akár több százezer forint értékben. Őket minden jel szerint csúnyán átverték, és hiába várják a megrendelt telefonjukat, televíziójukat, vagy háztartási gépüket, az várhatóan már soha nem fog megérkezni.

A webáruházat üzemeltető cég pedig elérhetetlen.

A 24.hu-nak az egyik károsult arról beszélt, hogy csaknem 200 ezer forintot utalt előre egy Samsung Galaxy S9+ típusú telefonért, ám azt többszöri ígérgetés ellenére sem kapta meg. Mint mondta, tudatos és megfontolt vásárlónak tartja magát, ám ezúttal óvatlan volt, és nem vette észre a gyanús jeleket. Azokból pedig akad bőven a webáruház oldalán. A túlzottan alacsony árak és a csali szövegek mellett egyetlen telefonszám sincs megadva az oldalon, nem beszélve arról, hogy kizárólag előrefizetéssel lehet rendelni. Ráadásul a honlap szerint minden nap akciós Black Friday van.

Továbbá a társaság azt írja magáról:

Euro Shop Market Ltd. egy angliai központú, nemzetközi kereskedelmi rendszer. Fő tevékenységi körünk a nagyobb gyártók által gyártott műszaki termékek, nagy tételben, közvetlen a gyárból való megvásárlása, kedvezményes szerződésekkel az ázsiai területekről.

Alapvető célunk, hogy árainkat a lehető legalacsonyabban tartsuk, ezekhez a következők járulnak hozzá:

 

  • Kedvezményes adók, vagy adómentesség.
  • Kizárólag az EU-n belüli értékesítés.
  • Nagy tételben történő vásárlás, havi egy-két alkalommal.
  • Olcsó szállítás hajón.
  • Minimalizált dolgozói létszám.
  • Web-es értékesítési felület, üzletek és raktárak nélkül.
  • Korlátlan anyagi erőforrás az előre fizetések miatt.
  • Az új márkanév bevezetése miatt, még szinte haszon nélkül dolgozunk.

Ezek teszik lehetővé számunkra, hogy bár lassan szállítunk, az áraink az egész EU-ban a legolcsóbbak! Most pedig ezen árakat a Black Friday akció is csökkenti még!

A portálunknak nyilatkozó károsult azt is elmondta, mivel nem kapta meg a rendelt telefont, és a céget sem tudja elérni, feljelentést tett a rendőrségen, és nem ő volt az egyetlen. A pórul járt vevők Euro Shop Market Károsultak néven alapítottak Facebook-csoportot, amelynek kedden több mint 200 tagja volt, közülük többen fordultak a rendőrséghez.

A feljelentésekről érdeklődve megkerestük a Budapesti Rendőrkapitányságot (BRFK), ahol azt közölték:

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysága több sértett feljelentése alapján csalás miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Az ATV híradójából pedig az is kiderült, hogy nem csak Magyarországon, hanem Horvátországban is nyomoznak a webáruház után. A csatorna riportja szerint Európa-szerte a 2500-at is meghaladhatja a károsultak száma, akik előre utaltak a webshopnak.

A magyar károsultak keddi összesítése szerint legalább 19 millió forint kár érte őket. 

Közülük egyébként többen meglátogatták a webáruház székhelyét is, ami a budapesti Podmaniczky utcában található székhelyszolgáltató céghez volt bejelentve másik körülbelül ezer céggel együtt. Itt azonban hiába keresték a társaságot.

A webáruháznak nincs saját székhelye, több száz másik céggel együtt egy székhelyszolgáltatóhoz volt bejelentbe a közelmúltig. (Fotó: Farkas Norbert / 24.hu)

A székhelyszolgáltató társaság ügyvezetője portálunk megkeresésére elmondta, hogy bűncselekmény gyanúja miatt azonnal kijelentették a webshopot üzemeltető társaságot a székhelyről, és értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is az ügyben. Mint mondta, hétfőn a rendőrség is megkereste őket az ügyben. Az ügyvezető elmondta, hogy a szerződéskötéskor lefénymásolták a webáruház ügyvezetőjének személyi igazolványát, tehát némi nyom azért van. Az elérhetetlen webáruház tulajdonos-ügyvezetője, Bartók Andrea egyébként az alábbi esztergomi címre van bejelentve:

A székhelyszolgáltató cég vezetője egyébként azt is elmondta, hogy a napokban nekik sikerült levélben kommunikálniuk a webáruház egyik munkatársával, akit többek közt arról tájékoztattak, hogy a céget kijelentették a székhelyről. A webáruház munkatársa a következőket írta vissza:

  • Több esetben a karácsonyi csúcs miatt késések voltak.
  • Ajándékot ajánlottunk a kellemetlenségért, de amennyiben nem volt elfogadható számukra a késés ideje, a pénzt visszautaltuk.
  • Az ügyintézés és repülés miatt nehézkes az elérés, erre van az email!
  • Most vagyunk egy újabb rendelés szállításának közepén, és Magyarország-Ázsia-Anglia-Magyarország vonalat kétszer is meg kell tennem január 8-ig, jelenleg is közvetlen az utazás előtt vagyok.

A webshop munkatársa egy mobiltelefonszámot is megadott, ám azt hiába hívtuk fel, annak tulajdonosa még életében nem hallott az Euro Shop Marketről.

A székhelyszolgáltató cég vezetője elmondta azt is, nincs hatósági jogkörük, nem ellenőrizhetik a cégeket, ám ha probléma merül fel, azonnal kijelentik a gyanús cégeket, és értesítik a hatóságokat. Hozzátette, több száz becsületesen működő társaságnak biztosítanak székhelyt, így sajnálná, ha egy-egy ilyen ügy kárt okozna számukra.

Kiemelt kép: A webáruház egy budapesti székhelyszolgáltató címére volt bejelentve. Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik