Belföld

Szőlősbe ásták el a pénzszállító-rablás során lenyúlt több mint félmilliárdot

Az évszázad rablójának is hívott Dánfi János több mint félmilliárd forintot nyúlt le attól a pénzszállítással foglalkozó miskolci cégtől, ahol telephelyvezetőként dolgozott. A pénzt úgy elrejtette, hogy évekig hiába kereste a rendőrség a pénzt. Pedig nem sok ideje volt: 7.55-kor jött ki a telephelyről úgy, hogy a kocsi hátuljában volt a két zsák pénz, 9 órakor pedig már taxiban ült Ferihegy felé, ahonnan Thaiföldre repült. Pár hónapon belül elkapták, le is ülte a büntetését, de a se a pénz, se az autó nem került elő.

A nyomozók először azt gondolták, hogy egy garázsba állt be. Csakhogy Miskolcon több ezer garázs van. Ennek ellenére  átkutatták még azoknak a környékbeli településeknek a garázsait is, ahová Dánfi egy óra alatt eljuthatott. A nyomozást kiterjesztették külföldre is, végignézték, hogy a férfi nyitott-e bankszámlát vagy széfet akár saját, akár ismerősei nevére. Nemcsak a rendőrök, de a hatalmas összeget kifizető biztosító magánnyomozói is bekapcsolódtak a keresésbe. Iszonyatos összegek mentek el a pénz felkutatására. A műszeres keresések, a garázsfelnyittatások költsége bőven meghaladhatta a 200 millió forintot.

A rendőrség azonban a rengeteg nehézség ellenére sem adta fel a keresést és tíz év után végre megoldódott a rejtélyes ügy. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség három férfi és egy nő ellen emelt ugyanis vádat különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt, akik közreműködtek az elsikkasztott 600 millió forint megőrzésében és felhasználásában.

Fotó: RTL

A miskolci pénzszállító cégtől 600 millió forintnyi összeget forintban és valutában 2009 szeptemberének elején elsikkasztó alkalmazott ezen tervéről az elkövetést megelőzően beszélt a barátjának, akinek 150 millió forintot ígért a készpénz őrzéséért. A feladatot elvállaló vádlott 50 millió forint ígéretével bevonta az őrzésbe az ügyben szintén érintett barátját.

Dánfi János a megszerzett készpénzt autójával egy bérelt garázsba vitte, és abból 100 millió forint körüli összeggel Thaiföldre utazott, a megmaradt pénz őrzését vállaló társaival pedig telefonon tartotta a kapcsolatot. Az őrzést végző terheltek az egyikük női rokonához elvittek 500 millió forintot, aki ezért 50 millió forintot kapott, míg a két férfi egyike 7 millió, a másik 50 millió forintot vett magához. A maradék pénzt két műanyag hordóba és egy háti kézi permetezőbe pakolták, majd a Tarcal határában lévő szőlőben elásták. A garázsban maradt gépkocsit az egyik vádlott alkalmi ismerősével elvitette onnan, amiért 10 millió forintot adott neki.

Ezután az egyik vádlott 100 millió forintot adott az elkövetésbe bevont újabb társának, hogy váltsa át valutára, ezért 20 millió forintot ajánlott. További 10 millió forintból kifizette az egyik vádlott az időközben Thaiföldön elfogott és sikkasztás bűntette miatt jogerősen 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt pénzszállító 10 millió forintos mellékbüntetését.

Szabadulását követően Dánfinak 17 millió forintot adott át az egyik elkövető, további pénzeket pedig kassai kaszinóban szerencsejátékra költöttek el. Az elásott pénzből 100 millió forint nedvességet kapott, ezért azt kiszárították, majd ebből részben tízmilliós tételekben szerencsejátékot játszott az egyik vádlott, részben sérülésmentes bankjegyekre cserélték azt a terheltek miskolci és budapesti bankfiókokban. Az egyik elkövető továbbá többmilliós tételekben életbiztosítást és megtakarítási szerződést kötött, gépjárművet vásárolt.

Az ügyészség a három férfi vádlottal szemben, akik közül kettő bűnügyi felügyelet alatt áll, börtönbüntetést, vagyonelkobzást, míg a női vádlottal szemben felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést indítványozott

Ajánlott videó

Olvasói sztorik