Belföld

Nem indít eljárást az adatvédelmi hatóság Nagy Blanka lejáratása miatt

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nem indít eljárást Nagy Blanka ügyben, annak ellenére sem, hogy a kormánypárti sajtóban lejáratni próbált gimnazistának szerinte is sérültek a személyiségi jogai – írja a hvg.hu.

A kormánysajtó szerint Nagy Blanka több tárgyból bukásra áll, a 18 éves lány cáfol
A tüntetésen felszólaló diáklány azt mondja, elég meglepőnek tartja ezt az információt, mert ő sem tudott róla.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a lapnak elmondta, ez az ügy nem tartozik a hatáskörükbe, még akkor sem ha  a kiskunfélegyházi gimnazistának szerinte is sérültek a személyes adataihoz fűződő személyiségi jogai. Viszont hozzátette, hogy a lány tanulmányairól szóló állítások a véleménynyilvánítás és a közügyek szabad vitatásának részeként jelentek meg. Ha pedig két azonos rendű jog – a véleménynyilvánítás szabadsága és a személyes adatok védelmének joga ütközik – ott érvelése szerint nem a NAIH-nak, hanem a bíróságnak kell eljárnia.

Azt is megemlítette a hvg.hu-nak, hogy a tüntetésen mondott beszédével a diák közszereplővé vált, egy közszereplő esetén pedig jóval szélesebb azon adatok köre, amelyek nyilvánossága még nem sérti az illető személyiségi jogait.

Péterfalvi egyébként az egész ügyet, elfogadhatatlannak tartja, Nagy Blanka felszólalásától, Bayer Zsolt minősíthetetlen stílusán át a kormánypárti lapok lejáratásáig.

Visszaszólt Bayernek a 18 éves lány, akit szerencsétlen, nyomorult, ócska, rohadt, kis prolinak nevezett
Nagyvonalú gesztust gyakorolt a tanuló: nem vette fel a vulgaritás kesztyűjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik