Belföld

A határérték több ezerszeresét mérték mérgező anyagokból Garé és Hidas térségében

A csődbe ment Budapesti Vegyiművek több évtizedes szennyezését senki nem számolta fel.

A mai napig erősen szennyezett a talaj a csődbe ment Budapesti Vegyiművek hidasi és garéi telephelyén – számolt be a Greenpeace tájékoztatása nyomán az Inforádió.

Felidézik, hogy a garéi szennyezés a 2000-es évek elején nagy visszhangot keltett: kiderült, hogy több ezer hordónyi tetraklór-benzol származék van a Pécstől délre eső településen. Bár a veszélyes hulladékot a botrány hatására elszállították, kiderült, hogy jelentős szennyezés maradt a helyszínen, noha az ügy szinte feledésbe merült.

A Greenpeace adatokat kért a Baranya megyei kormányhivataltól, az viszont megtagadta az adatközlést. A környezetvédő szervezet perrel szerezte meg az adatokat. Így derült ki, hogy Garé térségében, egy 2015-ös mérés során a talajra megadott határérték több mint 28 ezerszeresét találták halogénezett aromás szénhidrogénekből.

Rákkeltő mérgekből a határérték 5-10 ezerszeresét tartalmazza a talaj és a talajvíz is, ami a Greenpeace szerint szennyezi Bonyhád vízbázisát, és veszélyes a 200 méterre lévő Bosta-patakra is. Bár a mérgező és rákkeltő dioxinok jelenlétét mostanában nem is mérték a talajvízben, de korábbi mérések szerint ezek is jelen vannak.

A terület megtisztítását Garé esetében már 1994-ben, a hidasi telep esetében pedig 2002-ben elrendelték. Közben viszont csődbe ment a Budapesti Vegyiművek, így a cég ez irányú kötelességeit nem tudta teljesíteni. A folyamat megindítását az Agrárminisztérium tudná kezdeményezni, illetve kormánydöntés kellene a szükséges pénzalapok biztosításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik