Belföld

Titkolja a baranyai szennyezést a kormányhivatal, a bíróság tett rendet

Kishantosi műtrágyázás (kishantos, )
Kishantosi műtrágyázás (kishantos, )
Két szennyezett területtel kapcsolatban volt kíváncsi adatokra a Greenpeace, de a kormányhivatal sorozatban megtagadta ezek kiadását.

Győzött a bíróságon a Greenpeace Magyarország zöld szervezet a Baranya Megyei Kormányhivatal ellen első fokon, aminek így ki kell adnia a volt Budapesti Vegyiművek garéi és a hidasi szennyezéseivel kapcsolatos közérdekű adatokat – áll a szervezet keddi közleményében.

A Greenpeace pár hete tette közzé Mérgezett Örökségünk című kiadványát, amiben harminc olyan hazai helyszín szerepel, amik a mai napig súlyosan szennyezik a környezetet. Ehhez kapcsolódóan mintegy 40-50 egyedi adatkérést is végrehajtottak. Egyesektől könnyen és szabályosan megkapták a kért adatokat, más hatóságok viszont megnehezítették ezek megszerzését.

A baranyai kormányhivatal tehát a garéi és hidasi szennyezésekkel kapcsolatban tagadta meg az adatkérést, ezért a Greenpeace a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, ami igazat adott a zöldeknek. Hiába terjesztette elő ismét az adatkérést a Greenpeace, a kormányhivatal a fentiek ellenére se teljesítette ezt. Ezért kellett bíróságra menni.

December 18-án megszületett az elsőfokú döntés, ami kötelezte a törvénysértő kormányhivatalt az adatok azonnali és ingyenes kiadására. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője így kommentálta mindezt:

Üdvözöljük a bíróság döntését. Az ítélet a jövőben segíti majd minden olyan szervezet és magánszemély adatkérési ügyét, amely közérdekű környezeti adatokat igényel a hatóságoktól. Az ilyen adatok feltételei annak, hogy a zöld civil szervezetek hatékonyan léphessenek fel a környezetet és az emberi egészséget veszélyeztető szennyezések ellen.

Arról nem szól a közlemény, fellebbezett-e valaki, jogerős-e az ítélet.

(Kiemelt kép: Greenpeace)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik