Belföld

Tükörbe sem szívesen néz a Böszörményi úti tragédiát túlélő lány az arcműtétei miatt

A Debreceni Törvényszék ügydöntő határozatot hirdetett annak a sofőrnek a büntetőügyében, aki Debrecenben, a Böszörményi úton a sebesség túllépése miatt egy balra ívelő kanyart nem tudott bevenni, felszaladt az útpadkára, és elütötte az ott tartózkodókat. A 2016 májusi balesetben egy 28 éves férfi meghalt, egy 19 éves lány pedig maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett.

A másodfokú bíróság S. Á. vonatkozásában helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét, amely 3 év 10 hónap fogházzal sújtotta. A másodrendű vádlott vonatkozásában – tekintettel arra, hogy a nyitva álló határidőn belül jogorvoslati kérelem nem érkezett – az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett.

A tárgyaláson elhangzott szóbeli indokolásában Dr. Nagy Antal a tanács elnöke elmondta, hogy az elsőfokú bíróság betartotta a rá irányadó eljárási szabályokat és kifogástalan tényállást állapított meg, amelynek kiegészítése sem szükséges. A büntetés kiszabását illetően a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, míg az ittas járművezetés vétsége 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A halmazati büntetéskiszabás elveire figyelemmel az így kiszabható szabadságvesztés középmértéke 4 évben határozható meg.

A tanács elnöke indoklása során kifejtette, hogy a sofőr rendkívüli felelőtlenségről tett tanúbizonyságot akkor, amikor vezetői engedély és kellő tapasztalat híján, ittasan vezetésre vállalkozott és majd kétszer annyival ment, mint a megengedett sebességhatár. Ezzel egy ember halálát, egy ember maradandó fogyatékosságát, illetőleg a vele egy kocsiban utazó társa súlyos sérülését okozta.

Az elhunyt fiú édesapja a bíróságon azt mondta, hogy a felesége azóta is nyugtatókon él. A balesetben megsérült lány a dehir.hu-nak úgy fogalmazott, hogy nevetségesen enyhének tartja az ítéletet. Elmondása szerint azóta is folyamatos fájdalmai vannak és az arca a műtétek hatására annyira megváltozott, hogy már tükörbe sem szívesen néz.

A Debreceni Járásbíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik