Belföld

Nem kell megpuszilnod a nagymamát, ha nem akarod!

A gyermekjogok területén jelentős lépéseket tett az ország az elmúlt évtizedben, de még óriási út áll előttünk. A jogtudatosságra nevelt, a személyiséget tiszteletben tartó közegben szocializálódott gyerekek nagyobb biztonságban vannak, a megfelelően informált gyerekek pedig okosabb döntéseket hoznak. A gyermekjogok érvényesítésével foglalkozó Hintalovon Alapítványt arra kértük, hogy segítsenek összeállítani egy rövid útmutatót arról, hogy a hétköznapokban hogyan tudjuk elkerülni a leggyakoribb, a gyerekek jogait korlátozó gyakorlatokat. Íme, a 15 hétköznapi alapelv, amivel nagyobb biztonságot és boldogságot teremthetünk a gyerekeknek:

A gyerekeknek joguk van információhoz az őket érintő kérdésekben, a koruknak megfelelő módon és mértékben. Nem tabu a válás, a halál, a betegség sem, a felvilágosításról is őszintén beszélhetünk velük. Nincsenek tabutémák, a gyerekeknek joguk van az őszinteséghez, az informálódáshoz.

Nem kötelező a puszi. A gyerekekhez nem nyúlhat hozzá bárki, nem kell eltűrnie semmilyen fizikai érintést, beleértve a nagymamák pusziját sem, ha nem akarja. A gyerekeknek már egészen korán, kisbabakortól meg kell tanítani a saját határaikat és tiszteletben kell tartani azokat. A Hintalovon Alapítvány szexedukációs oldalát, a Yelont itt találja.

A gyerekeknek joga van a szabad játékhoz, a szabadidőhöz és ahhoz hogy ne legyen minden napjuk percre pontosan beosztva.

A gyerekeket mindig meg lehet és meg is kell kérdezni az őket érintő kérdésekben, a koruknak megfelelő módon. Persze vannak határok: szandálban nem megyünk ki a hóba, de nagyon sok kérdésben nem kell helyettük, a fejük felett dönteni. Fontos figyelembe venni a véleményüket.

A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy senki se éljen vissza a képmásukkal. Fontos, hogy ne legyen felesleges digitális lábnyomuk, hogy ne kerülhessen illetéktelen személy kezébe a róluk készült fotó. Joguk van ahhoz, hogy a beleegyezésük nélkül ne készüljön róluk fénykép! Amikor még túl kicsik a mérlegeléshez, ne vegyük automatikusnak hogy bármit megoszthatunk róluk.

A gyerekek alapjoga, hogy a fizikális szükségleteiket tiszteletben tartsák, így joguk van ahhoz is hogy kimehessenek például pisilni akár óra alatt is.

Az iskolának elsősorban nem a számonkérésről kell szólnia. Az iskolának a fejlődést és a tanulást kell szolgálnia, így nem lehet büntetésből dolgozatot íratni, fenyegetéssel és retorzióval haladni. Minden gyereknek joga van tanulni és korának megfelelő támogatást kapni a fejlődéshez, tudáshoz.

A gyerekeknek joguk van családban élni. A család nem feltétlenül apát és anyát jelenthet: minden olyan közösség család, amiben egy gyerek biztonságban és szeretetteljes környezetben nő fel. Válás esetén a gyereknek mindkét szülőjével joga van kapcsolatot tartani, nem szabad őket eltiltani vagy elidegeníteni egyik szülőtől sem.

Minden gyereknek egyforma jogai vannak, senkinek sincs sem több, sem kevesebb. Az alapelv: az én jogaim ott érnek véget, ahol sértik másokét.

A gyereknek joga van a magánélethez. Ha szeretné, magára csukhatja az ajtót, lehetnek titkai és nem nézhetünk bele a telefonjába.

A gyereknek joga van fizikai és érzelmi biztonságban lenni. Nemcsak a hétköznapi való életben, hanem az online térben is.

A gyerekeknek joga van a szexuális neveléshez. Minden gyereknek van teste és az ehhez kapcsolódó információkra épp úgy szüksége van, mint bármi másra. A szexualitás nem csak szex és nem tizenéves korban kezdődik, hanem már egészen kicsi kortól. A szexuális nevelés fontos és elengedhetetlen része annak a testi lelki fejlődésnek, ami ahhoz szükséges hogy felnőttként kiegyensúlyozott felnőtté válhassanak.

A gyerekeknek joga van nemet mondani. Ezt már egész kicsi korban jó, ha gyakorolhatják: meg kell adni a lehetőséget, hogy ne kelljen az „óra szerint” enni, ha nem éhes, vagy ne kelljen puszit adni annak, akinek nem akar. A nemet mondás képessége fontos a személyiségfejlődéshez, a határaink betartásához. Már egészen kicsi korban megtanulható hogy a nem, az nemet jelent és nem tárgyalási alap.

Minden gyereket megillet, hogy a méltóságát tiszteletben tartsák és erőszakmentesen bánjanak vele minden társas környezetben. A gyerekbántalmazás törvényileg is tilos, mégis nagy az elfogadottsága a magyar társadalomban. A verés és bármilyen fizikai bántalmazás hatása egyértelműen káros és semmilyen pozitív vagy hosszútávú nevelési hatása, fegyelmező ereje nincs, ezt tudományos kutatások is alátámasztják. A szóbeli bántalmazás, verbális abúzus kevésbé megfogható, de ugyanolyan negatív hatással van, mint a fizikai bántalmazás. Minden gyereket megillet, hogy szeretetteljes környezetben, jó bánásmódban részesüljön.

A gyerekeket 18 év alatt megilletik a gyerekjogok. Joguk van ahhoz,  hogy segítséget kapjanak a tanulásban, fejlődésben, hogy biztonságban legyenek a társadalomban, amely figyelembe veszi a gyerekek szükségleteit.

Jogod van!

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Az alapítvány munkájáról bővebben itt tájékozódhat. A civilek hozták létre a Yelon nevű szexedukációs honlapot, amihez app és a kamaszok számára fenntartott chatszolgáltatás is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.