Nagyvilág

Nemzetközi Gyermek-békedíjat kapott a szíriai lány, aki több száz menekült gyerek oktatását biztosítja

Több száz menekült gyermek számára iskola építéséért és oktatásuk biztosításáért egy Libanonban élő 16 éves szíriai menekültnek ítélték oda hétfőn a rangos Nemzetközi Gyermek-békedíjat.

Mohamed El-Junde 12 éves volt, amikor a libanoni Bekaa-völgyben életre hívott egy iskolát a szíriai polgárháború elől elmenekült gyermekek számára. Rokonai és önkéntesek bevonásával építették fel a menekülttáborban az iskola épületét és kezdték el a tantárgyak, köztük az angol nyelv és a fotográfia tanítását a gyerekeknek.

Ma már az iskolában több mint 200 diák tanul, akik közül a legfiatalabb ötéves, és számos pedagógus oktat felnőtt menekülteket is.

Nem csupán az olvasás és az írás oktatásáról van szó, hanem arról, hogy a fiatal menekülteknek biztonságos helyet biztosítsunk az önkifejezésre

– mondta Junde.

A Holland Gyermekjogok Alapítványa által 2005-ben létrehozott nemzetközi díjat korábban megkapta Malala Juszufzai, a lányok és nők oktatáshoz való jogáért kiálló pakisztáni lány, a világ legfiatalabb Nobel-békedíjasa. A ma már 20 éves Malala, az Oxfordi Egyetem diákja adta át hétfőn a díjat Hágában Jundénak.

A hetedik éve dúló szíriai polgárháborúnak több mint 2,5 millió szíriai gyermekmenekültje van, közülük félmillió él Libanonban a holland alapítvány szerint. Sokan közülük nem jutnak tápláló élelemhez és egészségügyi ellátáshoz, és a 6-14 évesek fele nem jár iskolába.

Nagyon fontos, hogy ezeknek a gyerekeknek biztosítsuk az oktatást, különben egy elveszett generáció tagjai lehetnek

– hangsúlyozta Junde a díj átvételekor.

(MTI, kiemelt kép: Europress/Nicolas Economou/NurPhoto)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik