Belföld

Még félmilliárddal megtámogatta a kormány a mezőkövesdi focicsapat sportszállóját

Amire már eltapsoltak másfélmilliárdot, és az eredeti terv szerint három éve el kellett volna készülnie.

Csütörtökön már írtunk arról, hogy a kormány az év végén tízmilliárddal tömte ki a határon túli magyar focit, de a határon belülre is jutott. Most a 444 ír arról, hogy

  • 450 millió forint jutott a Garancsi István-féle Természetjáró Szövetségnek,
  • 300 millió a Magyar Ökölvívó Szövetségnek (épp ennyivel szaladtak meg az ifjúsági világbajnokság költségei),
  • 500 millió pedig a Mezőkövesd-Zsóry FC Kft-nek, a mezőkövesdi sportszálló építésének támogatására.

Utóbbival kapcsolatban a portál megjegyzi: ez az a sportszálló, amire a Tállai András államtitkár által irányított futballklub bőséggel szerzett közpénzt, de csak nem akar elkészülni, és egyre többe kerül, az építési költségei már meghaladják a mezőkövesdi stadionét.

A sportszálló felépítésére az egykori autóskemping területét szemelték ki, amelynek közelében két wellness-szálló és egy gyógyszálló is van, vagyis nem mondhatni, hogy borzasztó hiány lenne szálláshelyekből. Az építkezés költségeit eredetileg 500 millióra becsülték, de a közbeszerzésen győztes Penta Industry (Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter „kedvenc cége”, jegyzik meg) 396 millióért vállalta a munkát.

A szállodának már 2016-ban el kellett volna készülnie, de menet közben módosítottak a terveken, az egyik szárnyra még egy szintet akart a fociklub. Ezzel az ár is megnőtt, 470 millióra. Ám 2016 októberének végén új szerződést kötöttek a Pentával, a szállodaépítés 3. üteméről, ami plusz 910 millió forintról szólt.

A munkával 2017 május végén kellett volna végezni, de újabb határidő-módosítások következtek, a III. ütem költsége pedig egymilliárd forint fölé kúszott, összesen már másfél milliárd forintnál jár a sportszálloda költsége, ami persze azóta sem nyílt meg.

Az akkor Seszták Miklós által irányított fejlesztési minisztérium 2016-ban 500 milliós támogatást adott a mezőkövesdi klubnak, és tao-támogatást is igénybe vettek a projektre. Igaz, hogy az utóbbit elvileg csak utánpótlás-nevelésre lehet fordítani, de ezt úgy oldották meg, hogy az MLSZ-nek „vidéki gyermekeink részére szállás lehetőség biztosítása” címen adtak be igényt. Később már ezzel sem trükköztek, a sportszállóra hivatkozással kapták meg a támogatást.

A cikk szerint nem világos, hogy a kormány által adott mostani félmilliárd az eddigi munkák kifizetésére kell, vagy plusz költség. Az előbbi meglepő lenne, hiszen forrás nélkül csak nem írtak volna ki közbeszerzést, utóbbi esetben viszont kétmilliárd fölött lehet a sportszálló költsége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik