Belföld

Addig bolondította Kisvárdát a Seszták-stadion építője, míg végül kirúgták

Augusztus közepén teltházas meccsel adták át Kisvárda új futballstadionját. A nagy csinnadrattával kísért avatáson az FTC-t fogadta a helyi csapat, a meccset a zöldek nyerték 2-0-ra. A zsúfolt VIP-szektorban nem csak a vereség árnyékolhatta be az ünnepi hangulatot: a mérkőzés valójában nem zárta le a kisváros stadionépítési projektjét.

A helyzet a megnyitó után romlott: az önkormányzat egy hónappal a nyitómeccs után kénytelen volt felmondani a teljes, 2,4 milliárd forintos szerződést a stadiont építő fővállalkozóval.

A 24.hu információi szerint a képviselőtestület szeptemberben zárt ülésen szavazta meg, hogy azonnali hatállyal megválnak a Penta Industry Kft.-től. Azt is beígérték, hogy súlyos kártérítést követelnek a cégtől.

A Seszták Miklós minisztersége alatt hatalmas karriert befutó Penta Industry előzőleg több ízben lényegében hülyét csinált az ünnepélyes átadóra készülő önkormányzatból.

A birtokunkba került dokumentumok szerint már a nyár eleje óta nyilvánvaló volt, hogy valami baj van a céggel, de hónapokon keresztül azon igyekezett mindenki, hogy a problémák ne kerüljenek a nyilvánosság elé.

A kisvárdai kapus, Luiz Felipe Ventura véd az FTC elleni meccsen Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A Penta Industry júniusban, majd júliusban, kétszer is bejelentette, hogy a szerződésnek megfelelően elkészült az építkezéssel. A műszaki átadás mégsem valósult meg, hiába tűzték ki az újabb és újabb időpontokat, a cég mindig kitalált valamit. Az időhúzás nyomán végül meghiúsult a szerződéses határidő utolsó napjára leszervezett átadás-átvételi eljárás is, mert a Penta olyan alkalmazottakat küldött a hivatalos stadionszemlére, akik nem voltak jogosultak a jegyzőkönyv aláírására.

Így a közelgő avatás előtt teljesen megcsúszott a létesítmény átadási menetrendje, amit az is súlyosbított, hogy a Penta Industry az építkezésen észrevételezett műszaki hibákat és hiányosságokat sem javította ki.

Az önkormányzat augusztusban egy ügyvédi irodát bízott meg, hogy szólítsa fel a beruházót, teljesítse a 2016-ban megkötött megállapodásban szereplő kötelezettségeket, különben súlyos következményekkel kell számolnia. Az iroda meg is fenyegette a céget, hogy ha nem javítja ki a póthatáridőn belül a hibákat, jön a szerződésbontás, és minden lehetséges jogkövetkezmény.

A céget az ügyvédi ultimátum sem hatotta meg, így a nyitómeccset és azóta a stadionban megrendezett több bajnoki találkozót a létesítmény műszaki átadása nélkül kellett lebonyolítani.

A képviselőtestület Leleszi Tibor polgármester vezetésével felmondta a szerződést, és bejelentette, hogy a Penta Industry nem kapja meg a beruházási összeg utolsó részletét, és jelentős kötbér megfizetését is kérik tőle. A papírokból az is kitűnik, hogy a Penta Industry az alvállalkozóknak is tartozik. A felhalmozott tartozásokat állítólag már a visszatartott utolsó részlet sem fedezné.

A stadionépítés ötlete 2014-ben vetődött fel először. Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter annyira sikeresen lobbizott, hogy saját választókerülete se maradjon ki a fociberuházásokból, hogy a központi költségvetésből első körben felújítására elkülönített 120 millió forintos keret a végére több mint hússzorosára, 2,5 milliárdra nőtt.

Seszták 2016 februárjában jelentette be a futballklubot működtető Várda Labdarúgó Kft. szurkolói ankétján, hogy felújítás helyett stadionépítés következik, mert megvan a kormánytámogatás az új, 2500 fős stadionhoz. A tárcavezető akkor azt mondta, hogy a költségvetés 1,5 milliárd forintot ad a városnak, de fél évvel később, mire megjelent a közbeszerzési értesítőben, hogy a Penta Industry Kft. nyerte a megbízást, már minden magyarázat nélkül 2 milliárd forintra nőtt az összeg.

A szerződést menetközben hatszor módosították. A beruházás kezdetén a lápos, süllyedős talaj miatt kellett változtatni a terveken. A végén pedig Seszták minisztériuma tett még félmilliárdot hozzá a stadionbüdzséhez, mert hirtelen rájöttek, hogy városi strand a focistadion szomszédságában fekszik, és gazdaságosabb lenne, ha a termálvíz-hulladék hőjét hasznosításának a strand területéről áthúzott távvezeték segítségével.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Leleszi Tibor polgármester Fotó: Balázs Attila / MTI

A Penta Industry Kft. óriási növekedést produkált az előző Orbán-kormány idején. Az árbevétele  5,4 milliárd forintról 11,4 milliárdra nőtt 2016-ról 2017-re. Eleve több mint ötmilliárd forintos megbízást kaptak Seszták Miklós által felügyelt vizes világbajnokság beruházásaiból, felújították a Bibó Szakkollégiumot, sportszállót húztak fel Mezőkövesden, Nyírbátoron a készenléti rendőrség, Taksonyban egy sportcsarnok épületén kezdtek dolgozni. A kisvárdai miniszter májusi lecserélése után azonban mintha varázsütésre elapadt volna a megbízások sora. A 444.hu cikke szerint Seszták Miklós távozása óta egyetlen új állami építési közbeszerzést sem tudott megnyerni a cég.

A focicsapat reklámozza Kisvárda nevét

A központi forrásokból finanszírozott fociberuházás után maga Kisvárda is beszállt a futballcsapat támogatásába. Az önkormányzat szeptemberben reklámszerződést kötött a helyi csapattal, hogy az Kisvárda Master Good névvel a meccsek és a média-megjelenései alkalmával reklámozza a város nevét. A önkormányzat ezért összesen 36 millió forintot fizet ki a 2018-19-es idényre.

Az Átlátszó szerdán írta meg, hogy NAIH segítségével megszerezte az előző évek támogatási adatait, mert korábban hiába kértek információt a várostól. Eszerint a focicsapatot működtető egyesület cége, a Várda Labdarúgó Szolgáltató Kft. 2013-tól 2017-ig négy év alatt összesen 97 millió forintot kapott az önkormányzattól “Kisvárda város megyei és országos ismertségének és jó hírének növelése” címszóval. A támogatás folyamatosan nőtt, 2013-ban még 21 millióval indult.

A szeptemberben meghozott újabb döntéssel már 133 millióra nőtt a kisváros focira költött pénzkerete.

Az, hogy a bravúros növekedés ellenére valami nem ment a cégnél, egy budapesti beruházás is megmutatta. A Penta a kisvárdai stadionnal párhuzamosan megrendelést kapott a XV. kerülettől egy orvosi rendelő felépítésére, ám két év alatt még félkészre sem tudta felhúzni az épületet. A területen többnyire csak alibiből lézengett néhány ember, a munka alig haladt. A Magyar Narancs beszámolója szerint a 2017. decemberi átadási határidő után 2018 márciusában a 30 százalékot sem érte el az épület készültségi szintje, ezért az XV. kerületi önkormányzat is szerződést bontott a céggel.

A tulajdonos, Ramor Gábor Frigyes tavaly 117 millió forint osztalékot vett fel a cég nyereségéből, az idén viszont úgy döntött, két cégre választja szét a Pentát. A kettéválással az eredeti cégnév teljesen eltűnik, az utódokat UNIT Építő Zrt.-nek, illetve Octa Vertical Kft.-nek hívják majd.

Megkeresésünkre az önkormányzat ügyvédje, Dankó Marianna megerősítette, hogy a város szakított a Pentával, de a fennálló jogvitára hivatkozva további információt nem adott ki. A Penta vezetésétől egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik