Nagyvilág

Multik is tolják rendesen a taopénzt a NER kedvenc focicsapataiba

Többévnyi huzavona után végre sikerült megtudni, hogy mely cégek tömik társasági adójukkal a NER-hatalmasok focicsapatait.

Az nem lehet meglepetés, hogy például a nemrég Mol-Vidi FC-re a nevét megváltoztató, Garancsi Istvánhoz kötött Videotont az elmúlt három évben a magyar állam résztulajdonában álló Mol egyik leányvállalata, a Mol Petrolkémiai Zrt. dotálta évi 215-216 millió forinttal, meg hogy a felcsúti focicsapat legnagyobb támogatói a Mészáros Lőrinc érdekeltségeibe tartozó vállalatok voltak.

Az azonban különösen érdekes, hogy az Átlátszó által kibrusztolt adatokból látszik, multinacionális cégek is odatették magukat – aligha önzetlenül.

A Ferencvárost

  • a 2015/2016-os szezonban a papíron svájci tulajdonú, de valójában amerikai hátterű GE Infrastructure Kft. tolta meg 250 millió forinttal, és a szintén svájci tulajdonban levő SPAR is adott 35 millió forintnyi taotámogatást.
  • A rá következő szezonban a német hátterű Magyar Telekom áldozott 200 millió forintot, aztán a paksi atomerőmű-bizniszből jókora szeletet hasító, turbinákat szállító GE Hungary tejelt 48 millió forintnyi taotámogást a Fradinak.
  • A nemrég véget ért szezonban a nagy támogatók között megtaláljuk ismét a Telekomot, pontosabban annak egyik leányvállalatát, az E2 Hungary Kft.-t, meg a francia Legrand is beszállt a donorok közé.

Kisvárdánál a már említett GE Infrastructure és GE Hungary is megjelent a támogatók csoportjában.

A másik minta, ami kirajzolódik, hogy közbeszerzésekkel, uniós és magyar adóforintokkal és megbízásokkal rendesen ellátott, főként infrastruktúra-fejlesztő cégek (Mészáros és Mészáros Kft, Duna Aszfalt, Hódút, Magyar Vakond, R-Kord, WHB) adójuk egy részét szívesen adják oda NER-közeli üzletemberekhez sorolt focicsapatoknak.

Az Orbán Viktor édesapjának érdekeltségébe tartozó Dolomit Kft. – természetesen – a Felcsúthoz juttatott pénzt.

Két nagybank, az OTP és az MKB Bank érezte fontosnak, hogy megjelenjenek a nagy taotámogatók között, előbbi az akkori NAV-elnök Tállai András elnökölte Mezőkövesdet juttatta apanázshoz, utóbbi – mivel Mészáros érdekeltségébe került két éve – a Felcsútot találta szimpatikusnak.

Részletekért, pontos összegekért kattintson az Átlátszó cikkére!

(Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik